Økonomi og Finans

Hvilken a-kasse kan jeg vælge, hvis jeg er beskæftiget i faggruppen Økonomi og Finans?

Er du beskæftiget med økonomi og/eller Finans til dagligt, så er det muligvis besværligt at finde nøjagtig den a-kasse, som passer bedst til netop dit situation. Dette skyldes, at det ikke er netop denne faggruppe, at traditionerne omkring fagforbundet blev lavet. På lige fod med andre faggrupper er mere eller mindre alle folk, der er beskæftiget i faggruppen Økonomi og Finans, præsenteret i en fagforening og en a-kasse. Flere a-kasser har ligefrem fokus på denne faggruppe, og dette resulterer i, at faggruppens medlemmer har en banebrydende og stor valgfrihed, når det kommer til valg af fagforening og a-kasse.

De danske a-kasser deles normalt op i to kategorier; de traditionelle og de tværfaglige a-kasser. Hvor de traditionelle har fokus på en branchespecifik sagsbehandling, har de tværfaglige ingen konkrete tilhørsforhold, men repræsenterer alle, der har lyst til at være medlem. Hvor de tværfaglige har både lønmodtagere og selvstændige, er der forskel på, om de branchespecifikke har fokus på de selvstændige eller lønmodtagerne. For faggruppen, Økonomi og Finans, er der ingen traditionel a-kasse tilknyttet, idet faggruppen som sagt ikke har nogen ”traditionel” tilknytning til hverken fagforeningerne eller a-kasserne. Dette betyder i praksis, at faggruppen har en større tilknytning til de tværfaglige a-kasser, der kompenserer dette ved at skabe interne forbund, som har fokus på faggruppen.

Tværfaglige a-kasser, som har attraktive programmer for faggruppen – FTF-A og Frie Funktionærer

Man kan som udgangspunkt vælge frit mellem alle de tværfaglige a-kasser, der er på markedet, og på sin vis er de alle super attraktive. Men er man i stedet interesseret i at finde de fagforeninger og a-kasser, der kan tilbyde den mest fagrelevante vejledning, kan man i stedet vælge en af de nedenstående eksempler, som også har fokus på faggruppen for Økonomi og Finans.

Adservice Comparison Feed: Could not find feed with ID "ss-default"

FTF-A er altid et attraktivt valg af a-kasse, men for faggruppen, Økonomi og Finans, har a-kassen et eksklusivt tilbud, idet forbundet har en afdeling for Finans (Finansforbundet) og forsikring (Forsikringsforbundet). Disse har specialiseret sig brancherne for finans og forsikring, og dette gør dem essentielle, når folk fra faggruppen ønsker at vælge den helt rigtige a-kasse. Med omkring 135.000 medlemmer har a-kassen faglig erfaring i de fleste brancher, men med deres gennemgående kendskab til og erfaring med økonomi og finans har de udviklet et effektivt system for sagsbehandling af netop denne faggruppe. Som tværfaglig a-kasse er FTF-A den billigste på markedet. For 435 kr. om måneden får man økonomisk sikkerhed i tilfælde af ledighed, samt faglig relevant rådgivning der er målrettet og har fokus på at bekæmpe ledighed. Flere af disse kurser og arrangementer er målrettet faggruppen, og de har således faglig relevans. Endvidere er de effektive i forhold til den personlige udvikling af det enkelte medlem.

En anden interessant a-kassemulighed med tilbud om tilknyttet fagforening er Frie Funktionærer. Denne organisation har fokus rettet imod de funktionæransatte, og dette gælder også inden for Finans og Økonomi. Her har a-kassen udviklet et program, der bygger på en faglig og alsidig sagsbehandling på en og samme tid. Frie Funktionærer har medlemmer i faggruppen i hele landet, hvilket også sikrer en lokal tilstedeværelse. Med 25.000 medlemmer og fokus rettet mod medlemmernes udfordringer er a-kassen ikke bare en a-kasse, men samtidig en effektiv og konstruktiv sparringspartner. Selvom Frie Funktionærer er en tværfaglig fagforening og a-kasse, har man formået at opdele sine kompetencer på en fagkompetent måde. Dette betyder, at der ikke kun er fokus på funktionærdelen, men at der samtidig også er fokus på de enkelte medlemmers fagkompetencer. Et kontingent hos Frie Funktionærer koster månedligt 461 kr., og dette er en ganske konkurrencedygtig pris.

A-kasser for de højtuddannede i faggruppen for Økonomi og Finans

Er man højtuddannet, hvilket ofte er tilfældet for personer, der er beskæftiget med økonomi og finans, har man mulighed for at vælge en alternativ form for a-kasse og fagforening, der har næse for at hjælpe de professionelle. For at blive medlem af disse organisationer skal man for det første have en videregående uddannelse. Dette hænger sammen med, at folk med højere uddannelser ofte har engagement i at videreudvikle sin karriere, og dette kan disse a-kasser hjælpe med. Flere af de a-kasser, som har fokus på de højtuddannede, har da også struktureret deres organisation på en sådan måde, at de enkelte faggrupper har deres egen tilknyttede forbund. Således tages der fagligt hånd om de enkelte faggrupper, og for dette kommer der herunder et par eksempler.

Akademikernes a-kasse er en af de a-kasser, der tager hånd om de højtuddannede og deres konkrete arbejdsrelaterede udfordringer. Dette gælder i særdeleshed for økonomer, der er en af a-kassens største faggrupper. Her har man udviklet et system, hvori det er medlemmerne, der er i fokus, og for en faggruppe så forretningsorienteret som Økonomi og Finans har man opbygget et lukrativt sparringssystem, hvorved man kan opbygge netværk på tværs og internt i brancherne. AKA er muligvis den ene af de to mest relevante a-kasser for denne faggruppe, og det er et effektivt alternativ til den tværfaglige a-kasse. For forbundet, der inkluderer økonomerne, har a-kassen da også formået at præstere en ledighedsprocent på omkring 4 %, hvilket sammenlignet med den generelle ledighed på markedet er ganske godt. Et kontingent hos AKA er det et af de billigste blandt alle landets a-kasser. For bare 427 kr. i måneden kan man få økonomisk sikkerhed i tilfælde af ledighed samt en vejledningsproces, der muligvis er mere professionel end noget andet på markedet. Dette tilbud har over 200.000 mennesker valgt at udnytte, og det har resulteret i, at AKA er en af markedets mest erfarne a-kasser på markedet, og en stor del af denne erfaring omhandler sagsbehandling af folk, der er beskæftiget med økonomi og finans.

En anden a-kasse, der har fokus på de højere uddannede faggrupper, selvom den egentlig er tværfaglig, er CA – Karrierepartner og A-kasse for Højtuddannede i erhvervslivet. Denne A-kasse er førende inden for sagsbehandling af faggruppen Økonomi og Finans, og de anbefales da også af de fleste danske revisorer, der påpeger a-kassens brede vinger inden for både økonomi og finans. A-kassens primære fokusområde er forretningsverdenen, og dette indebærer fagkompetent rådgivning af såvel økonomer, finansfolk og revisorer, der via en faglig vejledning kan udvikle sig gennem a-kassens mange relevante arrangementer og kurser. Sammen med AKA er CA muligvis den bedste løsning, når det kommer til valg af a-kasse i faggruppen Økonomi og Finans, da man hos disse får en fagrelevant sagsbehandling, som ofte er langt mere effektiv, end dem man får hos de andre tværfaglige. Specielt ved CA frem for AKA er dog, at CA er en a-kasse, der er ti gange mindre end AKA. Dette betyder i praksis, at man får en mere personlig vejledning, og i stedet for de mange større kurser og arrangementer har man i stedet fokus på en individuel sagsbehandling. Dette gør da også, at CA generelt er mere handledygtig end AKA, da den personlige henvendelse allerede er i fokus. Et kontingent hos CA koster 474 kr. om måneden, men idet den er dyrere end den førnævnte, AKA, har den også en mere målrettet indgangsvinkel til faggruppen, Økonomi og Finans.

Når man skal vælge a-kasse, og man er beskæftiget inden for økonomi eller finans, er det vigtigt, at man på forhånd ved, hvad man forventer af sin a-kasse. Hvor nogle af de tværfaglige a-kasser er meget generelle og egentlig ikke kan tilbyde andet end økonomisk stabilitet, kan andre tilbyde kompetenceudviklende tilbud, som er både fagrelevante og karriereorienterede. Disse fordele er selvfølgelig valgfrie, men det er derfor, det er vigtigt at gøre op med sig selv, hvilke fordele man foretrækker. Ligeledes er det vigtigt at undersøge dine muligheder for lønsikring hos de enkelte a-kasser. Der er nemlig ofte stor forskel på, hvad de forskellige a-kasser tilbyder i henhold til eksempelvis lønsikring. Her er det vigtigt at vælge ud fra din egen situation og den, du forventer at være i i fremtiden. Som aktiv medlem af faggruppen for økonomi og finans kan det nemlig godt være, at du skal finde en a-kasse, som har en høj lønsikring. Således bliver du ikke overrasket, når din a-kasse pludselig fremstiller det ubehagelige dækningsloft, som muligvis gør, at du ikke får dækket hele din lønsikrede procentsats. Nogle a-kasser har et meget højere dækningsmaksimum end andre, og det er i hvert fald værd at tage med i overvejelsen. Dertil skal man selvfølgelig overveje, hvor involveret man ønsker at i sin a-kasse, og hvor omfattende den lokale orientering skal være. Disse forhold er også forskellige fra a-kasse til a-kasse, og er man i tvivl om de aktuelle medlemsfordele, kan man altid kontakte a-kassen eller undersøge deres hjemmeside nærmere.

En ting er i hvert fald sikker – man skal vælge en a-kasse, der også har fokus på ens egen faggruppe. På denne måde sikrer man den fornødne faglighed, og denne kompetence besidder alle ovenfor nævnte a-kasser. Dertil er de resterende tværfaglige a-kasser også spændende i en faglig betragtning, men det er disse, vi mener bør være øverst på listen over de overvejelser de a-kasser, man overvejer.

!