Hvad får jeg – foruden dagpenge – med en a-kasse?

Din A-kasse er i bund og grund en forsikring, som du selv tegner. Det er en ekstra forsikring, som er med til at sikre, du har lidt større økonomisk råderum, hvis du mister dit arbejde. Det beløb, som du får fra din A-kasse, er væsentligt større end det, som du vil få udbetalt på kontanthjælp, hvis du kan få det, og en væsentlig hjælp for mange. Det er en hjælp til at sikre, at du kan overholde dine økonomiske forpligtelser.

Det, som A-kasserne også er med til at administrere, er ting som din efterløn, din indbetaling til og senere udbetaling af efterløn. De står som administrator af de penge, du indbetaler og er med til at forvalte, så du får dem udbetalt igen, når det er din tid til at komme på efterløn.

A-kasserne er også med til at sikre, at du får dine feriepenge, som du er berettiget til, selvom du er ledig. Det er også dem, som er med til at melde ind til jobcentrene, at du er ledig, hvilke job du har søgt, og hvilke kurser, som du ønsker at komme på, så du kan udvide dine kompetencer og dermed komme hurtigere ud på arbejdsmarkedet igen.

Din A-kasse er din sikkerhed mod, at du kommer til at skulle gå fra hus og hjem, og det er dem, som er med til at sikre, at du kan få lidt ro på i budgettet og give dig bare en lille smule ekstra i din hverdag. Det er med til at sikre, at du er stillet bedre, og du har en større mulighed for hurtigt at vende tilbage til arbejdsmarkedet. A-kasserne er meget opmærksomme på deres rolle i, at du hurtigt kommer i gang igen, og at du hurtigt vil finde et nyt arbejde, som kan udfordre dig både fagligt og menneskeligt.

Du skal ikke længere selv stå for indberetningen til jobcenter – det er noget, som din A-kasse står for. Det er en del af de services, som de sørger for, og det er en fordel for dig, at du ikke selv skal stå for det, men du skal så til gengæld huske at logge ind og søge det antal job, som du skal, og forhåbentligt er der hurtigt bid.

Kurser hos din A-kasse

Der er med garanti kurser, som du kan følge hos din A-kasse. Det er kurser, som skal være med til at garantere, at du får de kompetencer, som der skal til for at få dig tilbage på arbejdsmarkedet. Det kan være, du kom tidligt ud af skolen og gerne vil have en eksamen i 8. eller 9. klasse, eller måske 10 klasses afgangseksamen. Det er noget, som de kan hjælpe dig med uden problemer.

Hvis du har brug for kurser i IT eller noget helt andet, så er der en mulighed for, at du kan få det gennem din A-kasse, for de er med til at give dig de muligheder, som du ikke har eller ikke ville få så hurtigt, og det er med til at få bygget på dine kompetencer, så du bliver mere attraktiv for arbejdsgiverne, og så du let kan finde et nyt job og være en del af det fællesskab, som er alle os, der står op hver dag og går på arbejde.

Hvis det er mange år siden, du sidst har været ude og søge job, så er det med at finde den rigtige skrivemetode til din ansøgning. Det er bestemt også noget, som din A-kasse kan hjælpe dig med. De afholder kurser, hvor du let kan finde nogle kompetencer hos dig selv, som for det første er med til at give dig nogle meget bedre chancer for at komme tilbage på arbejdsmarkedet, og som for det andet er med til at gøre dig mere attraktiv for en arbejdsgiver, og som for det tredje er kompetencer, du ikke selv så eller vidste, at du havde. Det er noget som vil gøre, at du hurtigere kommer ud i et arbejde, og som er med til at sikre, at du også finder et job, hvor du kan komme til at få nogle arbejdsopgaver, som gør, at du synes, det er sjovt at komme på arbejde hver morgen.

Andre tilbud fra din A-kasse

Det er dog ikke kun kurser, som din A-kasse kan tilbyde dig. Der er også hjælp at få, hvis du er udenfor arbejdsmarkedet på grund af enten sygdom eller en arbejdsskade, og der kan være mange formalia, som kan være svære at finde ud af, som for eksempel hvordan det skal meldes ind til de rette instanser, så du ikke kommer i klemme og ikke får de penge, som du er berettiget til at få.

Der kan også være kurser i forbindelse med, at du eventuelt skal omskoles, som du kan få brug for. Der kan din A-kasse være behjælpelig med at finde de rigtige kurser og også med, at du finder det, som du eventuelt skal omskoles til. De er jo, som du selv er, interesseret i, at du kommer tilbage på arbejdsmarkedet.

Der er uddannelser, der bliver forældede, enten fordi du ikke har arbejdet indenfor dit eget felt i rigtig mange år og derfor er blevet lidt rusten, eller simpelthen fordi moderne teknologi har gjort, at der med lige netop din uddannelse ikke længere er arbejde at få. Her er omskoling en rigtig god mulighed, og heldigvis er det aldrig for sent at lære noget nyt.

Din A-kasse kan også tilbyde dig, at du kan få hjælp til at skrive dit CV, så det passer ind i den moderne forretningsverden. Det kan jo være, at det er mange år siden, du har skrevet en ansøgning, og du ikke har opdateret dit CV løbende. De kan hjælpe dig med at få det opdateret, så det kommer til at være attraktivt for arbejdsgiverne og være med til at sikre du kommer til samtale, som gerne skulle resultere i, at du kom ud på arbejdsmarkedet igen.

Måske bekymrer det dig, at der er huller i dit CV med perioder, hvor du ikke har været i arbejde, og det kan gøre mange nervøse. Det skal du ikke være, for der kigges på meget andet end bare huller i et CV, når din kommende arbejdsgiver læser et CV. De kigger også på, hvad du har af kompetencer, og hvilke arbejdsopgaver du har udført. Du kan også have en masse spændende kurser, der gør dig ekstra attraktiv for en arbejdsgiver. Et CV skal præsentere det, du kan, det du har lavet tidligere og det, du kan tilbyde.

Der er ansatte i din A-kasse, som ikke arbejder med andet end rådgivning af dem, som er jobsøgende. De er specialister i at læse og rette ansøgninger og CV til, så det kommer til at fremstille dig i det bedst mulige lys. De tilbyder dig personlig sparring og samtaler med henblik på, at du er klædt bedst muligt på for at sikre, at du hurtigt kommer ud på arbejdsmarkedet. Det er jo i alles interesse, at du hurtigt muligt kommer ud i arbejde igen.

Din A-kasse vil også have ansatte, som er med til at optimere din jobsøgning. De kan hjælpe dig med at få målrettet din måde at finde og søge job på, så du ikke kommer til at skyde med spredehagl, som der desværre er mange, som får en tendens til, når de første ansøgninger, der bliver sendt ud, ikke giver nogen respons. Det er jo at med på få strømlinet dine ansøgninger, dit CV og hvilke job, du søger, så du så hurtigt som muligt kan komme tilbage til arbejdsmarkedet.

Du kan lære at sælge dig selv

Alle kender udtrykket ”i krig og kærlighed gælder alle kneb”, og sådan er det også med det at lære at skrive en ansøgning, et rigtig godt CV og at præsentere sig selv til en jobsamtale. Du skal selvfølgelig aldrig lyve om dine kompetencer og din erfaring, for den slags bliver afsløret, enten til en samtale, eller når det viser sig, at du ikke har den kunnen, du påstod.

Men på den anden side er der ingen grund til at vise de ting frem, der ikke er så meget ved. Hullerne i ansættelserne for eksempel, at du ikke kender det specifikke IT-system, der er på din kommende arbejdsplads, at du ikke har erfaring med at arbejde i et team, eller hvad det nu end måtte være.

Du kan gennem de kurser, din A-kasse tilbyder, lære at sælge, understrege og fremhæve alt det, du er rigtig god til på en måde, der gør, at det er netop din ansøgning, der kommer i den bunke for dem, der bliver indkaldt til en samtale.

Desuden skal du huske, at en arbejdsgiver altid leder efter den perfekte medarbejder – hver gang de slår et job op. Du skal her vide, at denne medarbejder ikke findes derude, og at det virksomheden i virkeligheden leder efter, er en person, der har de mest væsentlige kompetencer på området, og en person, der vil passe ind i virksomheden sammen med både ledelsen og de kommende kollegaer.

Planen for din A-kasse er, at dit CV står knivskarpt og matcher din ansøgning, der sendes sammen med. Mange arbejdsgivere starter med at læse dit CV, hvor de kan se dine kompetencer og din baggrund for at finde ud af, om du overhovedet er kompetent til jobbet. Har dit CV solgt denne del, læser de selve ansøgningen.

Ansøgningen er din salgstale og der, hvor du motiveret kan fortælle, hvad du kan tilbyde som arbejdstager i netop denne virksomhed. Derfor skal både CV og ansøgning tilpasses hver enkelt job. Du kan sagtens have en base, du starter fra hver gang, men du lærer at rette begge dele til, så det passer til den enkelte ansøgning. Du kommer til at fremstå motiveret på dette specifikke job, og det er noget, en arbejdsgiver kan lide.

Det næste mål er så samtalen. Her kan du møde dem ansigt til ansigt og endnu en gang uddybe alle de gode grunde til, at det netop er dig, der skal have arbejdet. Til samtalen skal du selvfølgelig komme velforberedt. Undersøg virksomheden på forhånd, læs på deres hjemmeside om, hvad virksomheden er, mere end bare det de producerer.

Hvis du følger alle de gode råd, som A-kassen kan gøre dig så meget klogere på, så er vi sikre på, at du har taget et kæmpe skridt mod dit næste arbejde.

Men hvad nu, hvis jeg er nyuddannet?

Hvis du er under uddannelse, og du har læst afsnittet ovenfor, bliver du måske en smule nervøs. Ikke over at skulle skrive en ansøgning eller at skulle til samtale, men omkring det med dit CV. Du har næppe den store erfaring. Måske har du et studiejob – der er relevant eller ej – eller du har gennemført en lærlinge- eller elevuddannelse. Og så er det helt natuligt at tænke, at dit CV bliver meget kort og intetsigende, da dine kompetencer er mere begrænsede end for en, der har haft et arbejde.

Men alle, selv nyuddannede, får jo heldigvis deres første job og har på samme måde som alle andre en masse spændende ting, de kan skrive på deres CV, der fremhæver de kompetencer, som en arbejdsgiver vil synes, er interessante. Et CV er nemlig mere end bare arbejdserfaring og efteruddannelse. Et CV er din mulighed for at vise, at du kan meget mere end det, en arbejdsgiver tror, han eller hun gerne vil have.

Hvis du har været aktiv i en studieorganisation, siddet i bestyrelsen i din boligforening eller været træner i den lokale sportsklub, så er det alt sammen noget, der pynter på dit CV. Det samme gør sig gældende, hvis du gennem din lære- eller elevtid har prøvet mange forskellige arbejdsområder, så du kan vise, hvordan du kan være til gavn på mange forskellige områder på din nye arbejdsplads.

Mange arbejdsgivere ansætter også gerne nyuddannede, da deres viden på et område er helt friskt og opdateret, så du kan også fremhæve alle de valgfag eller områder, du har beskæftiget dig med, og du kan på den måde vise, hvor meget du er værd, og hvad du dermed tilbyder en arbejdsplads.

Her kan A-kassen også hjælpe dig, så dit CV og din ansøgning viser dig frem på en måde, der gør, at en arbejdsgiver ser det fornuftige i at ansætte dig, der lige er blevet færdig med uddannelsen. Og det er en proces, du kan begynde på allerede inden din sidste eksamen, for du skal selvfølgelig gå efter at blive færdig, afslutte den sidste eksamen og gå direkte ud i dit første arbejde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

!