Naturvidenskab og Teknik

A-kasse til dig med teknisk snilde

At være uddannet eller arbejde inden for enten det tekniske eller det naturvidenskabelige område er en meget bred beskrivelse, for den dækker både over ufaglærte, erhvervsuddannede og dem med lange videregående uddannelser. De har det til fælles, at de arbejder inden for dette område, men arbejder du selv inden for dette felt, så ved du, at arbejdsopgaverne er mange og forskellige. Dette betyder også, at der ikke umiddelbart kan findes en A-kasse, der dækker alles behov, men at du skal kigge efter enten en, der er fag- og uddannelsesspecifik, som derfor kan og vil optage dig som medlem – og det gerne mens du stadig er i gang med din uddannelse – eller en A-kasse, der er tværfaglig og dermed optager medlemmer uanset deres uddannelsesmæssige baggrund og deres arbejdsområder i hverdagen.

Det, du kan læse om her, er en beskrivelse af de to fagspecifikke A-kasser, der optager medlemmer, der arbejder inden for og har taget en uddannelse, der er teknisk eller naturvidenskabelig. Groft opdelt kan området med dem, der arbejder med naturvidenskab og teknik deles op således, at der er dem, der har taget en erhvervsuddannelse eller en bachelor inden for området, og på den anden side er dem, der har taget en lang videregående uddannelse inden for området. Det er på baggrund af den uddannelse, du har taget inden for teknik og naturvidenskab meget forskelligt, hvad du derfor arbejder med i din hverdag. Derfor vil du ikke finde en fagspecifik A-kasse, der dækker begge grupper. Der er dog Teknisk A-kasse, hvis medlemmer enten har en uddannelse på bachelorniveau eller har taget en erhvervsuddannelse.

Adservice Comparison Feed: Could not find feed with ID "ss-default"

De tværfaglige A-kasser

Inden vi kommer til de fagspecifikke A-kasser, så skal det nævnes, at du, lige meget hvilken uddannelse og hvilket arbejde du har inden for både teknik og naturvidenskab, frit kan vælge at melde dig ind i en tværfaglig a-kasse. Tværfaglige A-kasser er de A-kasser, hvor det ikke er et krav, at du skal arbejde inden for et specielt fag eller have en relevant uddannelse inden for noget særligt. Det er A-kasser, der optager alle på arbejdsmarkedet uanset deres baggrund.

Der er derfor fordele og ulemper ved de tværfaglige A-kasser. Fordelene ved dem alle er, at de generelt er billigere end de branchespecifikke a-kasser. Det er som udgangspunkt altid meget billigere at være medlem af en tværfaglig A-kasse, og det tiltrækker mange medlemmer. Desuden er mange af dem ikke politiske, så der er ikke den klassiske kobling til fagforeningerne og alt det, der hører til der. En tværfaglig A-kasse vil sjældent have samme branchekendskab, som du kan finde i den fagrelevante A-kasse, og da de ikke har det, så er deres tilgang til at få dig i arbejde igen ikke lige så målrettet på dit erhverv. Denne er i stedet mere henvendt til, hvordan du generelt kan gøre dig selv mere attraktiv for arbejdsmarkedet. Det kan være i form af kurser og uddannelser, der opkvalificerer dig til at kunne varetage helt andre funktioner i en virksomhed, end du har kunnet gøre tidligere. Det er en anden tilgangsvinkel, der for mange kan virke både interessant og befriende, da ny viden kan give en masse gode ting til et CV, hvor det for andre skaber en frygt for, at de mister føling med deres eget fagområde.

Fordi der er gode og dårlige ting at sige om begge typer af A-kasser, er det heller ikke et valg, som vi vil træffe for dig. Men vi vil opfordre dig til at undersøge de muligheder, der er inden for dit fag, herunder at der altid er mere end et alternativ, når du skal meldes ind i en A-kasse. Det er altid værd at have med, at du kan skifte til en anden A-kasse – alt efter hvordan dit behov ændrer sig over tid. Alle som en har gode hjemmesider, hvor du kan se, hvad de tilbyder dig ud over den basale ydelse i form af dagpenge, og når du har sat dig ind i det, så har du mulighed for at vælge på et oplyst grundlag, så du bliver medlem af den A-kasse, der kan give dig det, du leder efter i en A-kasse.

Hvis du arbejder med teknik, design eller konstruktion

Arbejder du inden for et af disse områder, så er det Teknisk A-kasse, der er den A-kasse, der er tilknyttet Teknisk Landsforbund. Medlemmerne i Teknisk A-kasse har en uddannelse på enten erhvervs- eller bachelorniveau inden for områderne teknik, design og konstruktion. Fordi de alene optager medlemmer, der har uddannelse og arbejde inden for disse meget specifikke områder, så har Teknisk A-kasse et rigtig godt branchekendskab over hele landet. Arbejder du inden for denne branche, så ved du sikkert allerede, at der kan være store forskelle – alt efter hvor i landet, du udfører dit arbejde – og det ved A-kassen også.

Teknisk A-kasse gør rigtig meget ud af at have kontakt til lokale virksomheder over hele landet, og det betyder, at står du af den ene eller anden grund uden arbejde, så har de en enorm vidensbase, som kun kan komme dig til gavn, så du hurtigt er i arbejde igen. Hvilket jo er hele formålet med A-kassens arbejde i forbindelse med ledighed. Denne viden om lokale virksomheder har Teknisk A-kasse oparbejdet gennem en lang årrække i branchen, og det er deres lokalafdelinger, der står for denne meget direkte kontakt til alle de virksomheder, der er i et område. Netop derfor kan de sikre dig, at den nødvendige kontakt skabes mellem dig og en virksomhed, så virksomheden kan se, hvad de får ud af at ansætte netop dig og omvendt.

Som en ekstra service tilbyder Teknisk A-kasse også hjælp til jobansøgning og CV, og de har desuden en database over virksomheder, hvor du kan søge uopfordrede ansøgninger. Den hellige ko for Teknisk A-kasse er nemlig ikke bare at udbetale ydelser til dig, hvis du i en periode er ledig, men aktivt at arbejde for, at du kommer i arbejde igen. Der er der, deres enorme viden om både de brancher, de dækker, og de lokale forhold og virksomheder, kommer dig til hjælp. Du kan altid trække på deres viden, også selvom du er i arbejde.

Bredt fundament for akademikere

Har du en akademisk baggrund inden for enten teknik eller naturvidenskab, så er Akademikernes A-kasse en mulighed. De er i modsætning til Teknisk A-kasse ikke fagspecifikke, men har i stedet valgt at have deres fokus på alle, der har en akademisk uddannelse. Det betyder, at det du kommer til at have til fælles med de andre medlemmer, er jeres akademiske uddannelse, selvom uddannelserne dækker bredt inden for det akademiske område. Hvis du leder efter en A-kasse, der har forstand på det, du har brug for som højtuddannet, og hvis du samtidig gerne vil have dette så billigt som muligt, så er Akademikernes A-kasse valget for dig. De kan nemlig prale med at være landets billigste A-kasse for højtuddannede. Men det faktum, at prisen er i bund, er ikke i sig selv nok for et medlem, idet du har brug for mere end det. Deres jobrådgivning er målrettet specifikke arbejdsområder, så du er sikker på, at du bliver rådgivet inden for dit fag, og det af en, der rent faktisk kender til branchen. Du får samtidig mulighed for at netværke med andre, der har samme baggrund som dig selv, og er du til individuel vejledning, så kan du sagtens få det også.

Akademikernes A-kasse strækker sig endnu videre end dette. De har et koncept, der hedder jobdetektiver, som er en gruppe af ansatte, der bruger deres tid på at finde ledige stillinger inden for det akademiske område. Disse er ikke blevet slået op gennem de almindelige jobbørser, men alene er til rådighed for A-kassens medlemmer. Har du et aktivt CV hos Akademikernes A-kasse, som gør de hvad de kan for at matche dig med en arbejdsgiver, der leder efter en, der har dine kompetencer.

A-kassen er landsdækkende, så du har nemt ved at finde et kontor tæt på dig, hvor du kan få personlig rådgivning, og du kan på samme måde få rigtig mange gode råd og vejledning om jobsøgning, CV med mere på hjemmesiden, hvor du får adgang til alt det ekstra, når du logger dig på med dit NemID. Tilgængelighed er et nøgleord, og Akademikernes A-kasse ser alle med en akademisk uddannelse som en ressource, der bestemt er behov for hos mere end bare én virksomhed.

Har du ambitioner med din karriere, lige meget hvad det end måtte være, så kan du sparre med en engageret medarbejder, der kan sikre, at din karriere tager et skridt i den rigtige retning. Holdningen hos Akademikernes A-kasse er nemlig, at når du er højtuddannet, så har du gennemført din lange uddannelse med det eneste formål at bruge den aktivt på arbejdsmarkedet gennem hele dit liv. Derfor er det en A-kasse for akademikere, der kender til denne gruppe både generelt og konkret, ud bør vælge.

Som en bonus er det gratis at være medlem af Akademikernes A-kasse, når du er i gang med en lang videregående uddannelse. Du kan på den måde kickstarte dine karrieremuligheder, allerede mens du læser, for som studerende har du adgang til den helt samme sparring, som dem, der er færdige med deres uddannelse og betaler for kontingentet.

!