Magistrenes A-kasse

Magistrenes A-kasse er en arbejdsløshedskasse for humanister og cand. scient.er, som har rødder og erfaring, der kan spores ca. hundrede år tilbage. MA, som A-kassen også kaldes, har dog kun rådgivet akademikere og fungeret som selvstændig A-kasse for denne målgruppe siden 1974, men på denne tid har A-kassen formået at vise en moderne tilgang til det at være en A-kasse, hvor man har fokus på de kommende akademikere, allerede når de studerer. Stødt voksende har MA ca. 70.000 medlemmer i dag, som er spredt over hele landet. Med kontorer i alle landets store studiebyer, det vil sige København, Aarhus, Odense og Aalborg, kan man altid komme i kontakt med lokalområdes regionskontor.

Det er både muligt at være medlem hos MA som lønmodtager og selvstændig. Med fokus på de akademisk uddannede er det en nødvendighed at have begge disse områder med, idet flere akademikere løbende skifter fra at være selvstændige til at være lønmodtagere og omvendt. Dette er man udmærket godt klar over hos MA, og derfor har man da også gjort denne omvæltning så smertefri som overhovedet muligt, således at et medlem kan hente al sin vejledning hos A-kassen. Organisationen Magistrenes A-kasse tilbyder ikke samtidig medlemskab af nogen tilknyttet fagforening, hvorfor man selv må undersøge andre muligheder. Dette er som udgangspunkt ikke nogen ulempe, idet MA har udviklet en A-kasse, der tilbyder rådgivning og sparring, hvilket hos mange andre A-kasser samtidigt kræver medlemskab af A-kassens tilknyttede fagforening. På denne måde er MA særdeles gavmild, når man tager det i betragtning, at det kun er en A-kasse, og kontingentet for medlemskab er ikke dyrere end hos andre A-kasser.

Som beskrevet ovenfor er MA særdels fremme i skoene, når det kommer til vejledning af sine medlemmer. Mange af de tilbud, de tilbyder, hører almindeligvis under en fagforening, og der er således en smule kompensation for ikke at kunne vælge både A-kasse og fagforening et sted. For mange medlemmer er det da heller ikke vigtigt, at man er medlem af en fagforening, idet man enten ikke mener, at man får noget egentlig produkt, eller for dem, der bare ikke er tilfreds med fagforeningernes arbejde. Dette kan eksempelvis være tilfældes, hvis man tager afstand fra politiske tilhørsforhold og/eller kampagner, der ikke har fokus på fagforeningernes kernekompetence. Flere og flere fravælger faktisk fagforeningerne, og for disse er det fordelagtigt, at man kan vælge en A-kasse, som ikke udvikler sit produkt ud fra en samlet løsning af A-kasse og fagforening.

MA: Jobvejledning og forberedelse til arbejdsmarkedet

Hos MA er det muligt at få kompetent vejledning, lige meget hvilken situation du står i. A-kassen har udviklet en rådgivningsplatform, hvor man enten gennem selvbetjening eller ved at kontakte A-kassens kompetente rådgivere, kan få hjælp til alle A-kasseorienterede spørgsmål. Mange af Mas kernekompetence er forbundet med den personlige samtale, hvorved der fokuseres på individets konkrete forhold og udfordringer, idet A-kassen mener, at den bedste sagsbehandling inkludere en helt konkret sagsbehandling målrettet medlemmet. Dette kan i princippet omhandle alt fra vejledning omkring opbyggelse og sammensætning af jobansøgning og CV til vejledning om, hvordan man modarbejder stress på arbejdspladsen.

Det er også muligt for det enkelte medlem at benytte A-kassen som en platform, hvorpå man kan udvikle et netværk. For netop A-kassens målgruppe er det vigtigt, at man har et omfattende netværk, og ved at benytte A-kassen til grundlag for netop dette, finder man sparringspartnere, som har samme akademiske baggrund og høje uddannelse. A-kassen er aktiv i processen, hvorved deres medlemmer oparbejder deres netværk. Disse foregår både internt i brancherne, men også med en tværfaglig akademisk indgangsvinkel, idet man hos A-kassen mener, at alle former for sparring har et positivt resultat. Netværksmøderne holdes i hele landet, men vil man for alvor have noget ud af sine muligheder, kan det være nødvendigt at opsøge sin lokale regionsafdeling i en af de store studiebyer. Her holdes der også kurser og uddannelsesforløb, som A-kassens medlemmer gratis kan deltage i. Disse har fokus på alt fra jobsamtalen til IT-færdigheder, og de er særdeles attraktive for den karrierebevidste akademiker, der gerne vil holdes opdateret på og attraktiv for arbejdsmarkedet. Kurserne er som regel et supplement til de personlige samtaler, og de har sammenlignet hermed en mere generel indgangsvinkel, hvorved arrangøren har et bredt kendskab til, hvad arbejdsmarkedet vil have. Disse kurser og uddannelsesforløb er aktuelle for både lønmodtageren og den selvstændige, idet det er en effektiv måde, hvorpå man kan få indsigt i mange markedsrelevante ting.

Fat i de studerende

MA bruger meget energi på og mange resurser til at få fat i de studerende tidligt, hvilket da også kan ses på landets universiteter, hvor A-kassen har gjort sig synlig. Denne indgangsvinkel har MA påtaget sig, idet de mener, man skal hjælpe akademikerne med at forberede sig til arbejdsmarkedet, allerede før de har brug for det. På denne måde modarbejder man ledighed før den opstår, og man har et godt grundlag for at gå til jobsamtale. Denne forberedelse forgår gennem teammøder og workshops, hvor det blandt andet er medlemmets kompetencer der er i fokus, samtidig med at man introducerer dem for markedsrelevante situationer. Dertil har man personlige møder med kompetente konsulenter, der blandt andet har til opgave at få lagt en plan for dine ambitioner, og hvordan du opfylder dem i praksis, og således hjælper MA dig med at tage arbejdsmarkedet med storm.

Medlemskab for de studerende er gratis, og man har alle medlemsfordelene alligevel.

Konklusion

Magistrenes A-kasse er for akademikere og cand. scient.er, der har ambitioner, men som ikke nødvendigvis ønsker at være medlem af en fagforening. Her er fokus på individet og udvikling heraf, og er man et aktivt medlem, har man mulighed for at deltage i både fagrelevante kurser og uddannelsesforløb. A-kassen hjælper også med økonomisk sikkerhed – hele ideen omkring A-kasser, og de tilbyder ydermere tegning af lønsikring på op til 80 % af månedslønnen med et maksimum på 30.000 kr. om måneden. Denne sikkerhed er meget gennemsnitlig for A-kasser, men suppleret med de effektive rådgivningsmuligheder, har du også et stabilt grundlag for ikke at blive ledig i første omgang.

Vælg MA, hvis A-kassen arbejder med din faggruppe, og du kun ønsker en personlig sagsbehandling, hvor du er i fokus.

!