Kan det betale sig at være medlem af en A-kasse?

Der er vel næppe nogen, som kan være i tvivl om, hvorvidt det kan betale sig at være medlem af en A-kasse. Du kan synes, det er en stor udskrivning hver måned, men der er vel næppe nogen, som er i tvivl om, at du er med til sikre, at du får et væsentligt større beløb hver måned, skulle du enten på grund af sygdom, arbejdsskade, graviditet eller barsel ende udenfor arbejdsmarkedet.

Som tiderne er, så er det næsten en nødvendighed at stå i enten en A-kasse eller i en fagforening. Usikkerheden på arbejdsmarkedet og den økonomiske recession har bidt sig fast, og det er længe siden, der har været en arbejdsløshed, som er faldet voldsomt. Der kæmpes fra Dansk Industris side for at forsøge at få skabt arbejdspladser og skaffe mere arbejde til Danmark. Det er dog en situation, som er svær at vende, og det er også noget, der er mange andre lande omkring os, som kæmper med. Det er jo en situation, som har ramt verden hårdt, og som lige nu ikke ser ud til at vende lige med det første.

Den pris, som du betaler for at stå i en A-kasse, er omkring de 500 kroner om måneden. Sammenlignet med det beløb, som du vil få udbetalt fra din A-kasse, hvis du en dag får brug for det, så er der ingen tvivl om, at det klart er en kæmpe fordel for dig at stå i en A-kasse. Det er ikke sådan, at du bliver millionær af at stå i en A-kasse, og det er bestemt ikke sådan, at du bliver tyk og fed af dine dagpenge, men det er en kæmpe hjælp set i sammenligning med, hvad du ellers ville have fået. Det handler om sikkerhed og tryghed, og er du så forudseende, at du oven i det også har tegnet en lønsikring, så er der jo med sikkerhed meget ekstra til dig, også selvom det aldrig bliver det samme, som den løn du fik, før du var så uheldig at komme til at stå udenfor arbejdsmarkedet.

Selvom du selvfølgelig godt kan klare dig uden at stå i en A-kasse eller i en fagforening, så er det dog som minimum noget, der anbefales. Du kan dog vælge enten den ene eller den anden organisation fra. Det er dit valg, men vælger du begge fra, så vil du i tilfælde af, at du bliver arbejdsløs eller uarbejdsdygtig, stå i en situation, hvor du kun vil kunne få et ganske lille beløb, som vil give dig en hverdag, der vil være fuld af kampe for at få pengene til at slå til.

Hvis du har været i en branche, som ikke kræver den store uddannelse og pludselig står uden job, så er din A-kasse meget behjælpelig med at få dig efteruddannet, så du kan komme til at få nogle kompetencer, som kan give dig adgang til arbejdsmarkedet igen. Det er jo ikke i nogens, hverken din eller din A-kasses, interesse, at du stå udenfor arbejdsmarkedet særligt længe.

Når du ikke står i A-kasse

Hvis du vælger ikke at stå i en A-kasse, så er det klart, at du kommer til at mangle en del midler, hvis du så pludselig på grund af sygdom, afskedigelse eller konkurs hos arbejdsgiver kommer til at være uden arbejde. Det er jo et problem, som faktisk er lidt selvforskyldt, for det er jo ikke andres skyld end din egen, at du ikke får dine dagpenge. Det er kun dem, som står i en A-kasse, som er berettigede til det.

Der er dog også andre problemer. Det er ligeledes svært at få vejledning, så du kan komme hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet. Du vil selvfølgelig få de tilbud, som alle andre får på arbejdsformidlingen, men der er jo endnu flere tilbud til dem, som står i A-kasse. Da du ikke får de tilbud, er du bare sat yderligere tilbage i forhold til dem, som står i A-kasserne, og det vil derfor være endnu sværere at komme ind på arbejdsmarkedet igen. Vejen er lang, og der er mange, som kommer til at stå foran dig i kampen om de jobs, som der er på markedet, og det kunne alt sammen være undgået, hvis du havde stået i en A-kasse.

At du står uden for en A-kasse, kan også betyde en del for dig, når vi taler penge. Du får ikke muligheden for at tegne en supplerende lønsikring og derved mister du muligheden for at sikre, at du kan fortsætte med at have en ledighedsperiode, hvor du er nogenlunde økonomisk sikret.

Du kan måske tegne en lønsikring hos andre institutioner, men det giver dig ikke mulighed for at få dagpenge, og det vil stadig ikke give dig de muligheder for at få de tilbud om kurser, hjælp til at skrive en ansøgning og et godt CV, som vil gøre dig til den foretrukne kandidat hos arbejdsgiverne. Ja, de tilbyder karrierevejledning, men en A-kasse er nu engang specialister på arbejdsmarkedet, og er du i en A-kasse, der dækker dit specifikke arbejdsområde, så kan du få uvurderlig sparring til din jobsøgning.

Der er mange ting, som du pludselig ikke kan, når du står udenfor arbejdsmarkedet og ikke er medlem af en A-kasse. Du er økonomisk så dårligt stillet, at det er endog meget svært at få en hverdag til løbe rundt, og står du med udgifter til fast ejendom, så er det næsten umuligt at møde de forpligtelser, som du vil have overfor banker og kreditforeninger.

A-kasse uden fagforening

Der er mange misforståelser på emnet, om man kan være medlem af en A-kasse uden at stå i en fagforening, men det er altså bestemt noget, som kan lade sig gøre. Der er ingen, som kan tvinge dig til at være medlem af en fagforening, når du er medlem af en A-kasse eller omvendt. Du har frit valg, og ønsker du ikke at være medlem af en fagforening, så er det nok, at du er medlem af en A-kasse, hvis det er dækningen her, du er interesseret i.

De fleste A-kasser har dog et formelt samarbejde med en fagforening, og for mange vil det være et helt naturligt valg, at du samtidig med, at du melder dig ind i A-kassen, også melder dig ind i fagforeningen, men det er ikke noget, som er nødvendigt. Du kan sagtens melde dig ind i A-kassen og undlade at være medlem af fagforeningen. Der er dog mange, som, for at undgår det pres, der kan komme fra nogle arbejdsgivere og kollegaer, automatisk vælger at være medlem af begge for at undgå problemer og samtidig få de forskellige ydelser, som det kun er fagforeningerne, der tilbyder, med som en fuld pakke. Hvem ved, hvornår du måske får brug for noget juridisk rådgivning? Det er nemlig en af de ting, som du vil kunne få hjælp til gennem din fagforening, men ofte ikke vil få tilbudt af din A-kasse.

Når du vælger, at du kun vil stå i en A-kasse, så er det jo helt naturligt, at der vil være nogle fravalg. Prisen for kun at være medlem af en A-kasse er så meget billigere, at det i sig vil være en indikator for, at der vil være nogle fravalg på de tilbudte ydelser. Det er dog ikke noget, der skal bekymre dig, hvis du kun er ude efter at få dine dagpenge, hvis du en dag for brug for dem, og det tilbud om lønsikring, som de fleste A-kasser tilbyder alle deres medlemmer. Du vil langt fra være den eneste, som vil vælge fagforeningsdelen fra, lige som der også vil være nogen, som vælger ikke at stå i en A-kasse, men kun i en fagforening.

Lige meget hvad du vælger, så er det helt op til dig, og der er ingen, som kan tvinge dig til hverken at gøre det ene eller det andet. Det er helt og holdent op til dig, og der er mange, som ikke vil se det som noget tab, mens andre vil være helt sikre på, at man bør være medlem af alt, så man ikke går glip af noget som helst. Men tag det roligt, træk vejret og tag dine egne valg. Det går nok, bare du vælger noget og har sat dig grundigt ind hvilke konsekvenser, der kan være, lige meget hvilket valg du så end tager.

Det som du automatisk får

Når du er medlem af en A-kasse, så er der nogle ting, som du automatisk får det øjeblik, du overgår til dagpenge. Din A-kasse står klar til at rådgive og vejlede dig på bedst mulig måde, de står klar med de penge, som du er berettiget til, de hjælper dig gerne med de papirer, som du skal have udfyldt, evt. dem som skal udfyldes online, og de er meget behjælpelige med at besvare alle de spørgsmål, som du har. De indberetter også alt det, som er at indberette til jobcentrene, så det er noget lettere at få sat hele proceduren i gang, når du er medlem af en A-kasse.

A-kassen og jobcenteret samarbejder nemlig, og det betyder, at du kan nøjes med at opdatere alt på A-kassens hjemmeside og kun benytte Jobnet, når der er noget, du specifikt skal her. Så slipper du for at skulle logge på begge steder hver eneste gang, der sker noget i din plan, eller du har søgt et arbejde. Det sparer dig for tid, og alle parter får det, de har brug for. Når du opdaterer på din side hos A-kassen, så kan de se det med det samme, og det gør, at du kan bevise, at du overholder de krav, der er til jobsøgningen med videre, og du på den måde kan få dine dagpenge.

Og du kommer til at forbedre dine ansøgninger. De fleste synes sikkert, de skriver nogle rigtig gode jobansøgninger, men du vil blive overrasket over, hvordan selv de små ting og ændringer kan gøre en kæmpe forskel, og måske er det den forskel, der gør, du kommer til jobsamtale og får arbejdet. Samtidig kan du få opdateret dit CV, så det hele er kronologisk eller er bygget op omkring dine kompetencer. Et CV er oftest det første en kommende arbejdsgiver læser. Her har du et par afsnit, der afgør, om de læser resten eller ej. Det er således ganske få afsnit, der afgør, om du er interessant nok, hvorfor rækkefølgen og stilen er meget vigtig, når det kommer til et CV.

Hos din A-kasse er der rigtig mange engagerede medarbejde, hvis interesse er, at du skal komme godt videre i dit arbejdsliv, og de vil rigtig gerne hjælpe dig med at skrive disse to ting så perfekt, at du kommer til rigtig mange samtaler. Samtalen kan de også forberede dig på, for det gælder jo om, at du får præsenteret dig selv så fordelagtigt, at det er dig, der får tilbudt jobbet.

Det er ikke en let proces, men det er lærerigt, og du kommer til at kende dine stærke og mindre stærke sider, og på den måde bliver du også bedre til at sælge den person, du er, på den helt rigtige måde. Det gælder jo om for dig, at det er dig, der får arbejdet.

A-kassen er ikke kun til når du er ledig

Du er medlem, og dit medlemskab tæller, lige meget om du er ledig eller ej. Det betyder, at de tilbud om ansøgninger og CV også gælder, selvom du er i arbejde. Det kan jo være, at du gerne vil have et andet arbejde, end det du har lige nu, og der kommer din A-kasse ind i billedet. Her kan du altid få sparring omkring din karriere, og du kan få hjælp til at skrive en god ansøgning og et CV, der matcher, så du kan gå fra det ene arbejde til det andet med en glidende overgang. Karrieresparring er nemlig ikke så skidt, som det lyder. Det kan være rart at få hjælp til at sætte ord på, hvad du gerne vil med dit arbejdsliv, så du kan få et skub i den rigtige retning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

!