Kultur og Kunst

A-kasser, der er henvendt til faggruppen for kultur og kunst

Er du beskæftiget som billedhugger, kunstmaler, museumsguide eller inden for andre fag, som hører under faggruppen for kultur og kunst, så er det vigtigt, at du er medlem af en a-kasse, som kan hjælpe dig, hvis du skulle være så uheldig, at du bliver ledig. I en faggruppe som denne er det nemlig vigtigt at have en fagkompetent sparringspartner, idet det ikke altid er lige nemt at navigere rundt på arbejdsmarkedet, hvis man ikke ved, hvor man skal gå hen. Denne uvidenhed og forvirring kan du gøre op med, hvis du allierer dig med en a-kasse, der ved, hvor jobbene skal findes, og som ved, hvilke parametre de respektive arbejdsgivere sætter pris på hos deres ansatte.

Der er ingen traditionelle a-kasser, som specifikt arbejder med kultur og kunst, hvorfor man i stedet må vælge mellem de tværfaglige a-kasser. Men ligesom det er ved de branchespecifikke a-kasser, er der også forskellige faglige og personlige kompetencer hos de tværfaglige a-kasser, hvorfor man i stedet kan vælge ud fra personlige præferencer, når det kommer til at vælge a-kasse. Dertil er det også aktuelt at tage højde for a-kassernes størrelse og faglige erfaring, hvorfor flere a-kasser allerede har medlemmer i faggruppen for kultur og kunst, og dette kan man udnytte til ens egen fordel, idet dette vil betyde, at disse a-kasser allerede kender lidt til dit faglige område, og man skal således ikke starte fra ”ground zero”, men man er allerede sikret en betydelig mængde erfaring.

Er du kunstnerisk i form af beskæftigelse med design, kan man dog vælge Teknisk Landsforbund og dennes tilknyttede a-kasse. Dette er en traditionel a-kasse, men den henvender sig primært til industri og ikke den kunstneriske del af faggruppen. Når dette er sagt, er der dog mulighed for at få sparring, som også har fokus på den kunstneriske tilgang, og er du beskæftiget med design, er der mulighed for at få en faglig sparringspartner, som også har fokus herpå. Denne mulighed er alene rettet imod designfaget, og vil man gerne undgå den industrielle tilgang, bør man i stedet benytte sig af de tværfaglige a-kasser, som har en langt mere alsidig tilgang til sagsbehandlingen.

Tværfaglige a-kasser, som har erfaring og kompetence inden for kultur og kunst – FTF-A og AJKS

Blandt de tværfaglige a-kasser er der i særdeleshed to valgmuligheder, som skiller sig ud fra mængden og har en bredere erfaring med kultur og kunst end andre. Dette er FTF-A og AJKS, som begge er nogle af markedets tungeste spillere. Ikke nok med at de har faglig erfaring med faggruppen, så har de også en alsidig erfaring med det at være a-kasse.

Adservice Comparison Feed: Could not find feed with ID "ss-default"

FTF-A har ingen tilhørsforhold, og man kan således være medlem som lønmodtager og selvstændig samt beskæftiget i såvel den offentlige som den private sektor. Her har man nemlig erfaring med det hele, og med 135.000 medlemmer rundt omkring i hele landet er der ikke den region eller kommune, som a-kassens medlemmer ikke er repræsenteret i. For faggruppen for kultur og kunst har a-kassen også en omfattende præsentation af medlemmer, som arbejder inden for næsten alle brancher. Denne erfaring får man med i sin sagsbehandling, når a-kassen hjælper dig med at komme ud af ledighed og tilbage i beskæftigelse, og denne erfaring er ofte grundlæggende for succes. Med fokus på både faglig og personlig udvikling udøves nemlig den bedste sagsbehandling. Dette er da også medvirkende til, at a-kassen har en af landets højeste tilfredshedsbedømmelser for a-kasser. Foruden at være alsidig og fagligt erfaren er FTF-A også Danmarks billigste tværfaglige a-kasse, og for bare 435 kr. om måneden (tal for 2016) får man generelt flere medlemsfordele, end man gør hos mange andre a-kasser. Denne billige pris ses ikke mange andre steder på markedet, og det er en af de parametre, der gør FTF-A særdeles fordelagtig. Hermed har man nemlig ikke bare mulighed for at få en kompetent a-kasse, men man kan samtidig spare en del penge, sammenlignet med hvis man skulle have medlemskab hos en anden a-kasse.

Et andet attraktivt alternativ i forbindelse med valg af a-kasse, som har vist sig at være blandt kunstnerens favoritter, er AJKS – Arbejdsløshedskassen for Journalister, Kommunikation og Sprog. Her har man mulighed for at udfolde sin sproglige kunstner, og man har således det bedste udgangspunkt, hvis man eksempelvis er forfatter eller digter. Derudover er a-kassen anbefalet af Billedkunstnernes Forbund, hvorfor a-kassen har opnået en vis erfaring og kompetence ift. at sagsbehandle i denne branche. Denne anbefaling er også med til, at mange af branchens beskæftigede vælger AJKS som a-kasse, idet det er denne, som fagforbundet har indledt samarbejde med, og man er dermed også sikret, at a-kassen arbejder med de samme målsætninger, som forbundet gør. Trods at fokusområdet er henvendt til de medlemmer, som er beskæftiget med skrevet sprog og kommunikation, er a-kassen dog stadigvæk tværfaglig, og man har således også de alsidige værdier med under sagsbehandlingen. Fx i henhold til det kulturelle aspekt er a-kassen bredt repræsenteret i alle mulige henseender, hvorfor kommunikation og kultur er i fokus. Dette sikrer en grundig vejledningsproces, hvor både faglige og personlige forhold er i centrum. Med dette fokus sikres en effektiv sagsbehandling, og dette er også en af grundene til, at a-kassens ledighedsprocent er betydeligt lavere, end den er hos andre a-kasser på markedet. Medlemskab hos AJKS koster kun 442 kr. om måneden, hvilket dermed også betyder, at a-kassen er en af landets billigste. Således har man igen mulighed for at vælge en a-kasse, der er fagligt kompetent samt billigere end de fleste.

A-kasser for højtuddannede inden for kultur og kunst

Er du højtuddannet inden for kultur eller kunst, eller har du en videregående uddannelse, hvis formål er beskæftigelse inden for disse brancher, kan det være fordelagtigt at vælge en a-kasse, som også har fokus på dette element. Hermed får man nemlig ikke bare vejledning, der er faglig og kompetent, men man får tillige vejledning og sparring, som er særligt henvendt til dem, der har en eller anden form for videregående uddannelse i rygsækken, hermed eksempelvis i henhold til karrieremuligheder eller mulighed for at få et professionelt netværk på tværs og internt i brancherne.

AKA eller Akademikernes A-kasse er et glimrende eksempel på, hvordan a-kassen tager hånd om det faktum, at man har en højere uddannelse. Hermed har man mulighed for sparring, som både er fagligt orienteret, men som også har en mere generel og professionel orientering. Et eksempel kunne være i henhold til karriereudvikling. Her har man mulighed for at udvikle sine karrieredrømme med en professionel sparringspartner, som ved, hvad der forventes af de personer, som har taget en fx akademisk uddannelse. Hos AKA er man ikke et sekund i tvivl om, at foreningen ikke bare er en a-kasse, men samtidig er man også en livslang sparringspartner, som har til formål at bekæmpe ledighed hos sine medlemmer. Dette gælder generelt i forhold til alle de akademisk uddannede medlemmer, men det gælder i særdeleshed også for de medlemmer, der er beskæftiget med kultur og kunst. Flere af disse er uddannede på universitetet, og det er netop her, at AKA har deres ypperste fordele. Et kontingent hos AKA er et af landets allerbilligste, når det kommer til både tværfaglige og traditionelle a-kasser. For bare 427 kr. om måneden kan man nemlig nyde godt af a-kassens mange medlemsfordele, og man skal aldrig igen være foruden en kompetent sparringspartner.

En anden a-kasse, som har fokus på de højere uddannelser inden for også kultur og kunst, er MA – Magistrenes A-kasse. Her har man udviklet en bred vifte af erfaring, som generelt repræsenterer enhver branche, hvortil der hører en gruppe af højtuddannede. I forbindelse med den kunstneriske og den kulturelle orientering har MA erfaring med sagsbehandling af især følgende beskæftigelsesområder; Afrikastudier, Antropologi, Balkanstudier, Designledelse, Den humanistiske bacheloruddannelse, Digital design, Dramaturgi, Erhvervsøkonomi og filosofi, Eskimologi, Forhistorisk arkæologi, Historie, Idehistorie, Indianske sprog og kulturer, It-didaktisk design, Italiensk sprog og kultur, Japanstudier, Kinastudier, Klassisk arkæologi, Klassiske sprog, Kunsthistorie, Landskabsarkitektur, Latin, Latinamerikastudier, Medialogi, Mellemøststudier, Middelalder- og renæssancearkæologi, Moderne kultur og kulturformidling, Musikvidenskab, Oldtidskundskab, Oplevelsesdesign, Oplevelsesøkonomi, Portugisisk, Religionsvidenskab, Retorik, Russisk sprog og kultur, Sociologi, Spansk sprog og kultur, Spil, Sprogpsykologi, Teater- og performancestudier, Teologi, Tværkulturelle studier, Tysk, Udvikling og internationale relationer, Visuel kultur, Ægyptologi, Æstetik og kultur, Østeuropastudier. Inden for disse faggrupper er MA en af de mest førende sparringspartnere, og der er generelt ikke andre a-kasser, som yder en bedre sagsbehandling. Dette betyder i praksis og i forbindelse med dit valg af a-kasse, at man som beskæftiget i faggruppen for kultur og kunst bør tage denne a-kasse seriøst som kandidat til opgaven. Hermed har man både mulighed for at blive vejledt i forhold til de karrierebetonede forhold, og man har tilmed mulighed for at få en tilfredsstillende faglig vejledning, som har stor praktisk erfaring.

Vær altid på forkant med dine egne forventninger, når det kommer til valg af a-kasse. Med disse i fokus kan man nemmere overskue de fordele og ulemper, der er hos de forskellige a-kasser. Er man klar over disse, kan man benytte ovenstående guide til at få indsigt i a-kassernes tilbud og målgruppe, så man eksempelvis ikke bliver blindet af det faktum, at de er tværfaglige eller anbefales af dit fagforbund, men man dertil også ved, hvad der passer bedst til din personlige situation og præference.

!