Lærernes A-kasse

Med et navn som Lærernes A-kasse, er det rimeligt åbenlyst, hvilken faggruppe denne A-kasse behandler. Her er det lærernes forhold og udfordringer, der er i fokus, og dette gælder både for lærere, der er beskæftiget i private og offentlige institutioner. Lærernes A-kasse har mere end 74.000 medlemmer, som er beskæftiget i alle landets skoler og institutioner. Her har de arbejdet med sagsbehandling og bekæmpelse af ledighed i mere end 30 år, og de har til huse i alle landets store studiebyer: København, Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg.

Lærernes A-kasse samarbejder tæt med de fagforeninger, hvis medlemmer er selvsamme faggruppe, og sammen har de arbejdet intensivt på at forbedre lærerenes position på arbejdsmarkedet på både nationalt, regionalt og kommunalt plan. Denne udvikling og målsætning blev fastsat da A-kassen blev stiftet tilbage i 1985, og i enhver beslutningsproces A-kasse deltager i, tages der højde for at gøre lærerenes situation bedre. Der er ikke mulighed for at kombinere A-kasse og fagforening hos Lærernes A-kasse – det er en A-kasse – men i tæt samarbejde med markedets fagforeninger, er det helt de samme efterstræbelser organisationerne har.

Specielt for Lærernes A-kasse er, at denne A-kasse er blandt dem, der tager mindst i administrationsgebyr. Dette er den eneste kontingentregulerede udgift A-kassernes selv kan regulere på, og det faktum, at Lærernes A-kasse er en af dem, der indkræver mindst, betyder, at denne A-kasse er blandt landets billigste. Nok er det ikke mange kroner det drejer sig om, men det siger noget om A-kassens formåen.

Lærernes A-kasse er en fagkompetent sparringspartner

Lærernes A-kasse er mere end bare en A-kasse, da den er en af de mest fagligt begrænsede A-kasser på markedet. Dette betyder, at A-kassen har langt større mulighed for at være konkret i deres vejledning af medlemmer, og det betyder samtidig, at man får en langt mere involveret dialog med sin A-kasse, hvilket ofte resulterer i en mere effektiv sagsbehandling.

Hos Lærernes A-kasse har man mulighed for at få konsultation på alle mulige måder. Idet faggruppen er så konkret og afgrænset, har A-kassen mulighed for at udvikle kurser og uddannelsesprojekter, der er langt mere relevante for den enkelte. På denne måde behøver man nemlig ikke være så alsidig, som man ellers skal være som A-kasse. Dette har A-kassen udnyttet, og i de sidste 30 år har Lærernes A-kasse udviklet en portal, hvor man kan deltage i både faglige og personlige arrangementer, afhængigt af ens behov. Eksempelvis kan fremhæves den voldsomme IT-udvikling, som igennem de seneste år har invaderet arbejdsmarkedet. Dette har også været et problem i lærerstaben, da det pludselig krævedes, at lærerne kunne følge med i den nyeste teknik. I denne situation har Lærernes A-kasse tilbudt deres medlemmer teknikkurser, hvor de kunne blive bekendt med de seneste teknologiske påfund. Herved er lærerne bedre forberedt på de læringsmetoder, der udvikles, og samtidig er det eksempelvis ikke en udfordring for skolegangen, at man må kalde på IT-gruppen fra tid til anden. Kurser som dette gør de enkelte lærere mere attraktive for arbejdsmarkedet, og man har således større mulighed og grundlag for at få arbejde.

Den effektive rådgivning hos Lærernes A-kasse har da også resulteret i, at denne A-kasse har en ualmindelig lav ledighedsprocent. Med 1,02 % ledighed er dette en exceptionel præstation, der blandt andet er et resultat af Lærernes A-kasse og deres intensive indsats for deres medlemmer. Den lave ledighed burde være en indikation for at vælge A-kassen alene, og sammenlignet med Danmarks gennemsnitlige ledighedsprocent på ca. 6 % er det en succeshistorie i sig selv. Ud fra en generel betragtning siger man, at en ledighedsprocent på under 2 % indikerer fuld beskæftigelse, hvilket dermed vil sige, at medlemmerne hos Lærernes A-kasse er fuldt beskæftigelse.

For studerende har Lærernes A-kasse nogle super attraktive tilbud på aktiveringshjælp. Hertil har man nemlig udarbejdet nogle kurser og workshops, som har fokus på de studerenes situation, når de forlader studiet og kommer ud på arbejdsmarkedet. Disse er meget generelle, men ønsker man også en personlig vejledning, kan man også bestille konsulent-, sparrings- eller orienteringsmøde, hvor det er de konkrete forhold, der er i fokus. Ved disse arrangementer har man også mulighed for at få hjælp til udarbejdelse af jobansøgning og CV. Således har man det bedste udgangspunkt for at få arbejde, og man kan kompensere for at være relativt ny i branchen. Dertil er det også muligt at lave en karriereplan med en af A-kassens kompetente konsulenter, som er yderst bekendt med lærernes arbejdsmarked og muligheder. Med denne i hånden har man en klar rettesnor for sin arbejdsudførsel, og man kan dertil nemmere og mere effektivt arbejde målrettet efter sine målsætninger.

Økonomisk hjælp i tilfælde af ledighed

Som alle andre A-kasser er Lærernes A-kasse også underlagt den lovbestemte dagpengesats, hvorfor man som medlem af A-kassen får denne sats udbetalt i tilfælde af ledighed. Dertil er det, som medlem muligt at tegne lønsikring i A-kassens tilknyttede forsikringsselskab. Hos denne kan man få en dækning på op til 80 % af sin nuværende månedsløn med et loft på hele 20.000 kr. På denne måde er man effektivt sikret i tilfælde af ledighed, og man skal ikke flytte fra hus og hjem, bare fordi man bliver afskediget eller ledig på anden vis. Lønsikringen kan tegnes for hele 12 måneder, og mere synes da heller ikke at være nødvendigt, idet A-kassen, som tidligere nævnt, er særdeles effektiv til at få sine medlemmer tilbage i beskæftigelse.

Konklusion

Lærernes A-kasse er først og fremmest for de fagudlærte lærere, som ønsker at være beskæftiget med uddannelse som en bonus. Herigennem får man en kompetent sparringspartner, der er villig til at hjælpe sine medlemmer igennem karrieren. Der findes ingen A-kasse, der har mere fokus på lærerne, og a-kassens kompetencer er derfor ofte bedre, end dem man ellers kan købe sig til gennem andre konsulentmuligheder. Dette kan blandt andet ses på den enorm lave arbejdsløshedsprocent, som A-kassen præsterer.

For de studerende er Lærernes A-kasse det ultimative valg. Således har man mulighed for dagpenge fra dag et efter studiets afslutning, og man har dertil det bedst mulige grundlag for at blive forberedt til arbejdsmarkedets mange udfordringer. Lærernes A-kasse er nemlig ikke bare en A-kasse, men også en sparringspartner for resten af din karriere.

!