A-kasse til studerende

Som udgangspunkt er der ikke nogen grund til, at du som studerende er medlem af en A-kasse, men der er en god grund til mod afslutningen af studiet at melde dig ind i en A-en akassekasse. Du er jo på vej mod en usikker fremtid, og det er ikke sikkert, at du kan få arbejde det øjeblik, du er færdig med studiet. De fleste A-kasser tilbyder de studerende at være medlemmer gratis under deres studietid, og de skal først betale, når de er i arbejde efter endt studie. Det vil garantere, at de får lidt ekstra penge mellem hænderne, mens de læser, og også når de er færdige med studiet, så de ikke bare går ud på kontanthjælp.
Adservice Comparison Feed: Could not find feed with ID "ss-default"
Det beløb, som du som studerende vil få det øjeblik, du ikke længere er studerende, er noget mindre end det, du ville få, hvis du havde været i arbejde, men det er dog stadig en hjælp og et højere beløb end både SU, elev- og lærerløn og kontanthjælp, hvorfor du kan sagtens opretholde en nogenlunde normal livsstil. Du kan dermed få lidt overskud i hverdagen, og du skal ikke vende hver en øre for at kunne komme gennem dagen. Som udgangspunkt er der ikke nogen grund til, at du som studerende er medlem af en a-kasse, men der er en god grund til mod afslutningen af studiet at melde dig ind i en A-kasse. Du er jo på vej mod en usikker fremtid, og det er ikke sikkert, at du kan få arbejde det øjeblik, du er færdig med studiet. De fleste A-kasser tilbyder de studerende at være medlemmer gratis under deres studietid, og de skal først betale, når de er i arbejde efter endt studie. Det vil garantere, at de får lidt ekstra penge mellem hænderne, mens de læser, og også når de er færdige med studiet, så de ikke bare går ud på kontanthjælp. Det beløb, som du som studerende vil få det øjeblik, du ikke længere er studerende, er noget mindre end det, du ville få, hvis du havde været i arbejde, men det er dog stadig en hjælp og et højere beløb end både SU, elev- og lærerløn og kontanthjælp, hvorfor du kan sagtens opretholde en nogenlunde normal livsstil. Du kan dermed få lidt overskud i hverdagen, og du skal ikke vende hver en øre for at kunne komme gennem dagen.

At være medlem

Det, at du er medlem af en A-kasse, kan også betyde, at du allerede har et netværk, og at du derved har lettere ved at komme ud på arbejdsmarkedet som nyuddannet. Det er bestemt en fordel, at du kommer hurtigt i gang med at bruge din uddannelse, lige meget hvilket fag du tilhører. Det er jo med at få startet det professionelle netværk, som skal give dig en karriere, og det er med at tage imod al den hjælp, som du kan få, for at komme i gang med det, som skaber din fremtid. Når du er under uddannelse, så skal du melde dig ind i a-kassen senest 12 måneder før, du er færdig. Hvis du gør det, og du ikke kommer direkte i arbejde efter endt uddannelse, kan du nemlig få dagpenge med det samme, fordi du optjener ret til dagpenge under uddannelse. Du vil få det, der hedder dimittendsatsen, som er beskrevet ovenfor. Hvis du derimod først melder dig ind, når der er mindre end 12 måneder til du er færdig, så får du karantæne. Det er en hel måned, hvor du ikke kan få dagpenge, og da du ikke længere får din elevløn, din lærlingeløn eller SU, fordi du er færdig, kan det gå hen og blive en rigtig hård måned for dig. Der er dog mulighed for at undgå dette, hvis du melder dig ind seneste 14 dage efter endt studie.

Råd og vejledning

Din A-kasse er meget mere end bare din ret til dagpenge i forbindelse med ledighed som nyuddannet og efterfølgende. Det er også retten til barseldagpenge og sygedagpenge og desuden råd og vejledning. Det sidste kan være en rigtig god idé for dig, der enten er færdig med uddannelse eller meget snart bliver det, for det er nu, du skal til at sende ansøgninger og vedlægge dit CV, og det skal selvfølgelig være skarpt og præcist, lige meget hvilket arbejde du søger. Lige meget hvilken uddannelse, du er i gang med, så kan din A-kasse hjælpe dig godt på vej med deres kendskab til arbejdsmarkedet, og er du medlem af en A-kasse, der har specialiseret sig indenfor bestemte arbejdsområder, så kan vejledningen blive så meget mere specifik. Du kan få tilbudt kurser i jobansøgninger og i at skrive CV, og selvom du synes, at det lyder lidt fjollet, kan det anbefales, at du takker ja. Du kan altid lære noget nyt, og det skader heller ikke, at andre læser det igennem, du har skrevet, og kommer med konstruktiv kritik til dig, som du reelt kan bruge fremadrettet.

Husk at melde dig ind

Her afslutningsvist vil vi gerne understrege, at det kun er godt givet ud at stå i en A-kasse. Der er faktisk ikke noget dårligt at sige om en A-kasse. Hvilken a-kasse det så skal være, det er det, vi overlader til dig. Der er ikke nær så mange at vælge imellem, som der er fagforeninger, da A-kasser som regel dækker over meget større erhvervsområder, men stadig områder der ligner hinanden. Derfor finder du nemt en A-kasse, der passer til dig og dit behov.
!