Oversigt: A-kasser

Ligesom med fagforeninger i Danmark er der A-kasser, der kun er for bestemte faggrupper, men der er også A-kasser, du kan blive medlem af uanset hvilken uddannelse du har, og hvilket arbejdsområde du har.
Adservice Comparison Feed: Could not find feed with ID "ss-default"
I modsætning til fagforeninger, som der er rigtig mange forskellige af her i landet, så er der ikke nær så mange A-kasser, da mange af dem dækker over rigtig mange erhvervsområder. Deres arbejdsopgaver er heller ikke det samme som fagforeningerne, og derfor kan de få en masse stordriftsfordele ved at slå sig sammen. Her kan du se en oversigt over A-kasser: Akademikernes Arbejdsløshedskassernes Samvirke Arbejdsløshedskassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog Arbejdsløshedskassen STA/Min A-Kasse ASE Business Danmarks A-kasse Byggefagenes Arbejdsløshedskasse Børne- og Ungdomspædagogernes Landsdækkende Arbejdsløshedskasse (BUPL-A) CA A-kasse DANA Arbejdsløshedskasse for selvstændige Dansk El-forbund Danske Lønmodtageres Arbejdsløshedskasse (DLA), Det Faglige Hus Danske Sundhedsorganisationers Arbejdsløshedskasse El-Fagets Arbejdsløshedskasse Faglig Fælles A-kasse – 3F FOA – Fag og Arbejdes Arbejdsløshedskasse Frie Funktionærers Arbejdsløshedskasse Funktionærernes og Servicefagenes Arbejdsløshedskasse Funktionærernes og Tjenestemændenes Fælles-Arbejdsløshedskasse –FTF-A Fødevareforbundet NNF´s Arbejdsløshedskasse HK/Danmark Krifa Ledernes Arbejdsløshedskasse Lærernes a-kasse – dlf/a Magistrenes Arbejdsløshedskasse (MA) Metalarbejdernes Arbejdsløshedskasse – Dansk Metal Min A-kasse Prosa og Merkonomernes Arbejdsløshedskasse Socialpædagogernes Landsdækkende Arbejdsløshedskasse Serviceforbundet Teknikernes Arbejdsløshedskasse Teknisk Landsforbund Træ-Industri-Byg´s Arbejdsløshedskasse

Hvad er en A-kasse?

A-kassen er din forsikring, hvis du er blevet ledig. Det er en forsikring, du selv er med til at betale til, og som du kan få adgang til, skulle du af den ene eller den anden grund miste dit arbejde. Det er derfor et rigtig dårligt sted at spare. Står du udenfor en A-kasse og mister dit arbejde, så får du ingen penge den vej og skal måske have offentlige ydelser, hvis du kan få det. A-kasse er en forkortelse for arbejdsløshedskasse, og det er et fælleskab, som alle medlemmer betaler til, så dem, der har behov kan få midler under arbejdsløshed. Det er den samme form for solidaritet, som der er i fagforeningerne – ved at betale til et fælles gode kan du selv opnå den sikkerhed, skulle du få et behov. A-kasser kan være branchebestemte, hvorfor der ligesom med fagforeninger kan være begrænsninger på, hvor du kan være medlem, men det gode er, at du frit kan skifte, ligesom du har lyst til, for din anciennitet føres med over ved et eventuelt skifte.

Sørg for at melde dig ind i tide

Du er først sikret, når du er medlem. Er du blevet arbejdsløs, så er det nemlig for sent at gøre noget ved det. Desuden skal du være medlem i 12 måneder, inden du kan få glæde af fælleskabet, så bliv medlem så hurtigt som muligt. Du kan også blive medlem, hvis du aftjener værnepligt, så du kan blive sikret her også, hvis du ikke kommer i arbejde den dag, du er færdig som soldat. Endeligt kan politikere – både de kommunale og folketingspolitikere – blive medlemmer af en A-kasse. Du kan heldigvis melde dig ind, allerede mens du er under uddannelse, så længe du gør det senest et år, før du er færdiguddannet. Så kan du – hvis du ikke kommer direkte i arbejde efter endt studie – få dagpenge fra starten af. Ellers skal du gennem en karantæneperiode først. Desuden tilbyder A-kasser karriererådgivning til alle medlemmer, både studerende og dem, der allerede er færdige og ude på arbejdsmarkedet.

Udbetaling i forbindelse med ledighed

Det er lovbestemt, hvad du kan få i udbetaling fra din A-kasse, så det er derfor som udgangspunkt helt lige meget hvilken A-kasse, du er medlem af, for du får den samme ydelse under arbejdsløshed lige meget hvor, du har meldt dig ind. Af den grund vælger mange den billigste A-kasse, de kan finde, så de ikke skal betale så meget, som de skal andre steder. Ellers de vælger en gul A-kasse. En gul A-kasse kaldes sådan, fordi den er uafhængig politisk. Andre igen vælger A-kasse efter deres uddannelse og erhverv, fordi du her kan få bedre rådgivning, både når du er i beskæftigelse, og når du er ledig, for din fagbestemte A-kasse kender din branche og vil derfor kunne hjælpe dig videre bedst muligt. Disse A-kasser har som regel også et tæt samarbejde med fagforeningerne indenfor bestemte brancher, så du kan få råd og vejledning på tværs af de to, der begge har samme kendskab til det område, du arbejder indenfor.
!