Oversigt: Fagforeninger

Der er rigtig mange fagforeninger i Danmark. Nogle er tværfaglige og dækker derfor medlemmer uanset uddannelse og arbejdsområde, mens andre er fagspecifikke og specialiseret i et arbejdsområde eller i beslægtede arbejdsområder. Om du foretrækker den ene type eller den anden, er en smagssag, men det vigtigste er, at du vælger en, du føler repræsenterer dig bedst i alle tænkelige situationer.
Adservice Comparison Feed: Could not find feed with ID "ss-default"
Her er en oversigt over alle danske fagforbund, så du kan finde dit kommende forbund nemt og enkelt: Akademikernes centralorganisation Almindelige Danske Lægeforening Arkitektforbundet ASE BUPL — Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund Bibliotekarforbundet Blik- og Rørarbejderforbundet i Danmark CA A-kasse DJBFA Danmarks Jurist- og Økonomforbund Danmarks Lærerforening Dansk Arbejdsmandsforbund Dansk Artist Forbund Dansk EL-Forbund Dansk Forfatterforening Dansk Frisør og Kosmetiker Forbund Dansk Funktionærforbund – Serviceforbundet Dansk Jernbaneforbund Dansk Journalistforbund Dansk Kommunikationsforening Dansk Laborant-Forening Dansk Metal Dansk Musiker Forbund Dansk Skuespillerforbund Dansk Socialrådgiverforening Dansk Sygeplejeråd Dansk Tandplejerforening Danske Afspændingspædagoger Danske Bioanalytikere Danske Dramatikeres Forbund Danske Fysioterapeuter Den Danske Dyrlægeforening Den Danske Præsteforening Det Faglige Hus Ergoterapeutforeningen FOA – Fag og Arbejde FTF Fagligt Fælles Forbund (3F) Farmakonomforeningen Finansforbundet Foreningen af Danske Sceneinstruktører Foreningen af Radiografer i Danmark Frie Funktionærer Frie Skolers Lærerforening HK/Danmark Handelskartellet i Danmark Histadrut Hærens Konstabel- og Korporalforening Jordemoderforeningen KAD Konstruktørforeningen Kost- og Ernæringsforbundet Kristelig Fagforening LO Landsforeningen af Statsautoriserede Fodterapeuter Malerforbundet i Danmark Metalskolen Jørlunde Min A-kasse NNF Fødevareforbundet Offentligt Ansattes Organisationer Pharmadanmark Socialpædagogernes Landsforbund Solidarność Specialarbejderforbundet i Danmark) Spillerforeningen Sundhedskartellet Søværnets Konstabelforening TOAC Teknisk Landsforbund Træ-Industri-Byg i Danmark Veterinærsygeplejerskernes Landsklub

At stå i et fagforbund

Fagforbund er så meget mere end røde faner og 1. maj arrangementer. Fagforeningen er til for, at du og dine kollegaer sikres gode arbejdsvilkår og lønforhold på jeres arbejdspladser. Du må aldrig glemme, at der i Danmark ikke er en lovfastsat mindsteløn, og at den løn du får, er en løn, din fagforening har forhandlet sig frem til hos arbejdsgiveren i form af overenskomster. Din ret til ferie, barsel, forældreorlov, sygedagpenge og mange andre goder er også ting, som dit fagforbund har kæmpet for, at du og alle andre skal have adgang til. Arbejdsmarkedet er fagforeningerne, der arbejder for dig overfor arbejdsgiverne, der kæmper for bundlinjen. Ja, du vil helt sikkert blive ansat på samme vilkår som dine kollegaer, selvom du ikke står i fagforbund, men den solidariske opbygning og fællesskabet er det, der gør, at fagforbundet kan kæmpe for alle deres medlemmer. Har du brug for et fagforbund, fordi der er problemer mellem dig og din arbejdsgiver, og er du ikke medlem, så er det for sent, og du står og skal kæmpe alene. Har du derimod været medlem, inden problemerne opstod, så er det dit fagforbund, der kan hjælpe dig med at kæmpe din sag.

Den gule fagforening

Fagforeninger har historisk set altid været politiske og har kunnet deles klart op i henholdsvis rød og blå blok, alt efter hvilken gruppes interesser, den har varetaget. Det har været politiske organisationer, der har kæmpet for deres medlemmer og for deres rettigheder, men også organisationer, der har kæmpet for bestemte erhvervsgrupper, hvor de så var specialiserede. Nogle af disse er slået sammen til større organisationer, hvor medlemmerne har fællestræk, så de fortsat får den samme gode hjælp på alle områder. Men en ny type af fagforeninger har set dagens lys, nemlig de gule, der kaldes sådan, fordi de ikke er politiske og ikke deltager i overenskomstforhandlingerne. Det er til alle dem, der ikke ønsker den politiske del, men stadig ønsker den støtte, der er i at have et fagforbund i ryggen, hvis behovet skulle opstå.

Gule er billige

En anden væsentlig grund til, at de gule fagforbund er blevet så populære, er, at de er billige. De fleste danskere vil gerne være organiseret, men det kan være dyrt, især når behovet for et fagforbund opstår. Der er en god historie i Danmark for at være organiseret, men den klassiske politiske opdeling, hvor arbejderne og deres foreninger var røde politisk og arbejdsgiverne blå, er blevet nedbrudt over tid. Nu findes alle politiske spektre på alle erhvervsområder, og med en gul fagforening kan du blive organiseret uden at skulle godtage et politisk standpunkt, du måske ikke deler privat. Det vigtigste er lige meget hvad, at du ikke sparer en fagforening væk, fordi du synes det er for dyrt. Det kan koste dig mere, end du tror.
!