3F repræsenterer Danmarks største fagforbund og kan dermed bryste sig af at have landets største lokale såvel som nationale tilstedeværelse, hvilket er et effektivt værktøj i kampen mod ledighed og for bedre arbejdsvilkår. Hos 3F har man inddelt sine fagområder i seks forskellige kategorier, hvorved transportgruppen med i alt 51.000 medlemmer er en af forbundets største faggrupper. Heri findes både faglærte og ufaglærte medlemmer, og der er både mulighed for at være medlem som lønmodtager og som selvstændig. Selve forbundet består af både en a-kasse og en fagforening, hvorved man som medlem kan samle sine arbejdsrelaterede forhold ét sted. For transportbranchen er 3F den a-kasse, der repræsenterer medlemmernes vilkår og behov bedst ud fra et fagligt perspektiv, idet forbundet har delegeret mere end 1/6 af sine ressourcer til netop denne faggruppe. Foruden at være bekendt og fagligt orienteret omkring transport og logistik har man i 3F lavet overenskomster med mere end 35.000 virksomheder, offentlige institutioner samt staten hvilket gør, at man som medlem af 3F står stærkt i forhold til både pligter og rettigheder. Alt dette kan man få med et kontingent for bare 488 kr. i 2016, hvilket ikke er landets billigste tilbud, men samtidig får man til gengæld en bred vifte af tillægsydelser samt en effektiv, faglig og saglig sagsbehandling, skulle man være så uheldig at blive ledig. 3Fs transportgruppe arbejder som chauffører, lagerarbejdere, reddere, havnearbejdere, fiskere, sømænd, bude og ansatte på vaskerier.
Med mere fokus på den logistiske del af faggruppen kan man også vælge at blive medlem hos Akademikernes A-kasse – også kaldet AKA. Her er det et krav, at man har en højere akademisk uddannelse, men dertil vil det være et oplagt valg, hvis man er uddannet inden for transport og logistik. Eksempelvis kan der nævnes medlemskab som ingeniør. Der er plads til både selvstændige og lønmodtagere, og skifter man således mellem det ene og det andet, eller er man beskæftiget med begge dele, skal man ikke bekymre sig med at skulle skifte a-kasse. Akademikernes a-kasse er klar til at tage hånd om din faglige situation, allerede mens du studerer, hvorfor a-kassen tilbyder gratis medlemskab og inkluderer alle de attraktive medlemsfordele. Specielt for AKA er, at a-kassen har en mere professionel tilgang til sin funktion og ageren. Mens andre a-kasser arbejder med at få deres medlemmer i beskæftigelse efter at være blevet ledige, arbejder AKA med at modarbejde hele den situation, hvorved ledighed er den uheldige følge. Dette gør de ved at tilbyde et bredt udvalg af kurser og arrangementer, der har fokus på faglærte kompetencer og personlig udvikling. Det er ikke muligt at kombinere både a-kasse og fagforening ét sted med AKA, der alene agerer som a-kasse. Hertil har a-kassen i stedet valgt at danne samarbejde med nogle af landets akademiske fagforeninger, og dette har resulteret i et givtig partnerskab, som stadigvæk er uafhængigt af hinanden. Medlemskab hos AKA er landets billigste, når det kommer til branchespecifikke a-kasser, og du får dette medlemskab for bare 427 kr. om måneden.
Det alternative valg – tværfaglige a-kasser
Med beskæftigelse i faggruppen for transport og logistik kan man selvfølgelig også altid vælge en tværfaglig a-kasse, der ikke har nogle branchespecifikke begrænsninger eller tilhørsforhold. Her er det a-kassens arbejdsopgave, der er i fokus, og man kan derfor også i højere grad fokusere på, hvilken a-kasse der er mere fordelagtig generelt. Uden nogen faggruppering har de tværfaglige a-kasser da heller ikke noget specifikt kendskab til transport og logistik, men rådgiver således deres medlemmer ud fra en mere generel tilgang.
Der er mange fordele ved at vælge den alternative, tværfaglige a-kasse frem for den branchespecifikke, hvilke ofte er tæt forbundet med den enkeltes beskæftigelse og personlige holdninger. For den ufaglærte kan det eksempelvis være, at man arbejdsmæssigt ligger tæt op af to eller flere forskellige faggrupper, hvorfor det kan være svært at låse sig til én a-kasse. Skifter man herefter job, kan det nemlig være nødvendigt også at skifte a-kasse, hvorimod en tværfaglig a-kasse ikke tager hensyn til dette. Derudover kan den tværfaglige a-kasse ofte tilbyde en mere handledygtig sagsbehandling, idet processen ikke er lige så faglig/konkret, som den er hos den branchespecifikke a-kasse.
Der er 3 tværfaglige a-kasser, som gør lidt ekstra inden for transport og logistik; FTF-A, Krifa og Det Faglige Hus.