Lønsikring er mere populært end nogensinde før

Hvis man er så uheldig at blive arbejdsløs, er der mange tanker, der melder sig. Har jeg råd til ungernes medlemskab i den lokale sportsklub eller vores nye bil? Hvordan skal jeg få økonomien til at hænge sammen? Der er mange, for hvem dagpengene ikke rækker, hvis de skulle være så uheldige at stå udenfor arbejdsmarkedet.

Når du vil sikre dig mod at komme til at skulle gå fra hus og hjem, så er det vigtigt, at du er medlem af en A-kasse eller en fagforening. Det er din garanti for, at du i det mindste kan komme til at få dine dagpenge i en periode, og at du derved er sikret, at du ikke kommer til at gå på kontanthjælp og måske risikerer at skulle gå fra hus og hjem.

Som udgangspunkt er det de færreste, som kommer til at stå udenfor arbejdsmarkedet i lange perioder, men det er stadig frygten for at komme til at være nødt til at gå fra hus og hjem, sælge bilen eller at være nødt til at gå tiggergang, som er med til at trække arbejdsstyrken mod A-kasserne og til de ydelser, som de kan tilbyde.

Der er mange områder, hvor riget fattes penge, og derfor er der et stort ræsonnement i, at alle lønmodtagere prøver efter bedst mulige måde at sikre sig, hvis det utænkelige skulle ske.

A-kassen – det klassiske og sikre valg

Den bedste måde at gøre dette på, er ved at blive medlem af en A-kasse eller en fagforening. Dette medlemskab er med til at sikre, at du står på et fundament, som er sikkert, og som vil være med til at lede dig sikkert tilbage til arbejdsmarkedet hurtigt og effektivt.

Der er dog mange, som i dag vælger at tilføje yderligere sikring, så de kan opretholde deres normale livsstil og sikre, at de stadig er i stand til at møde deres forpligtelser til de lån, de måske har i bil, fast ejendom eller noget helt tredje.

Dem, som tilbyder den ekstra lønsikring, er firmaer som pensionskasser, forsikringsselskaber og a-kasser – alle vil gerne have en bid af den kage, som der nu er til rådighed. Der er mange, som er ude efter at kunne tilbyde denne service, og som det ser ud lige nu, slår de på den bekymring, som er blandt befolkningen for at miste arbejde og indkomst og alle de goder, som der følger med. Hvorvidt dette er rigtigt, vil vi lade være helt op til andre at vurdere, men en ting er sikkert, og det er, at der er mange, som nu tilbyder en lønsikring som et plaster på såret, hvis uheldet er ude, og man på en eller anden måde ender udenfor arbejdsmarkedet.

Der er i Danmark et relativt højt lønniveau, og der er mange, som har en grundløn, som før skat er over de 21.000 kroner om måneden. Det er bestemt også med til at gøre lønsikring meget populært. Det er en populær og forholdsvis billig metode at sikre, at du får en stabil udbetaling hver måned uden at være i arbejde og derved er i stand til, i mindre målestok højst sandsynligt, at opretholde den livsstil, som du har haft indtil nu.

Boligboblen var skyld i mere, end vi tror

Dem, som købte fast ejendom under boligboblen, er nogle af de personer, som mindst kan tåle at komme til at stå udenfor arbejdsmarkedet. De har købt deres faste ejendom så dyrt, at de ikke kan tåle at miste deres arbejde – ellers er de teknisk set insolvente, og de vil ikke kunne sælge deres ejendom uden et markant tab. De vil derfor sidde med store udgifter, som de skal have dækket til kreditforeninger og andre kreditorer, hvilket kan være rigtig mange penge.

De store udgifter, som mange sidder med, er medvirkende til, at de søger mod alle former for foreninger, som kan sikre dem, hvis de kommer til at stå udenfor arbejdsmarkedet enten på grund af sygdom, graviditet eller på grund af en opsigelse.

Det, som de fleste er bange for, er at ende i en situation, hvor de kan komme til at gå fra hus og hjem – specielt dem, som teknisk set er insolvente. De ved, de vil komme til at stå i en situation, hvor de ikke vil få dækket den gæld, som de har i deres faste ejendom. Er du teknisk insolvent, så behøver det på ingen måde at være et problem. Kan du betale til realkreditinstituttet og alle andre kreditorer hver måned, som du skal, så er der nemlig ingen problemer i din hverdag, herunder er det ikke noget problem, hvis din faste ejendom er markant mindre værd, end da du købte den.

Det vil forblive sådan, så længe du betaler løbende hver måned, og det er næppe et problem, så længe du er i arbejde. Problemet opstår nemlig først, den dag du står udenfor arbejdsmarkedet, og du dermed ikke har den samme indtægt som hidtil. Dagpenge er gode at få, når du mister dit arbejde, men for mange vil dagpengesatsen ikke kunne slå til på samme måde, som den løn du havde før.

Lønsikring giver glasur på kagen

Lønsikring er den løsning, der kan sikre, at du kan leve stort set som tidligere. Du kan med en lønsikring, alt efter hvor du tegner den, kunne få op til 90 % af din løn eller 32.000 kroner om måneden. Der skal ikke de store regnefærdigheder til at se, at det er et markant højere beløb end dagpengene, hvor der er en fast sats på maksimalt ca. 18.000 kroner om måneden.

Du kan dog ikke forsikre dig til mere end det, du tjener på nuværende tidspunkt, hvilket er et ganske rimeligt krav. Det skal stadig være mest attraktivt at være i arbejde end ikke at være det, og som nævnt ovenfor skal du have en vis minimumsindtægt, før du kan tegne en forsikring.

Desuden er det at betale til en lønsikring fradragsberettiget, så du kan ovenikøbet trække det fra i skat, når du betaler til den. Der er dog også krav til dig, før du kan tegne en lønsikring. Der vil ofte være et alderskrav, der starter ved 18 år, og jo nærmere du er på pensionsalderen, desto sværere kan det være at finde et sted, hvor du kan tegne denne sikring.

Selvfølgelig skal du også være i arbejde, på samme måde som det gælder ved medlemskab af en A-kasse, og du skal nogle steder have en længere ansættelse, før du kan få glæde af din lønsikring, hvor du andre steder kan sikres, selvom du har en tidsbegrænset ansættelse – her vil der dog være begrænsninger i din sikring.

De to slags lønsikringer

Der er to typer af lønsikring. Den ene er et supplement til dine dagpenge fra A-kassen, og denne type af sikring kræver derfor medlemskab af en A-kasse ved siden af sikringen. Her får du et ekstra beløb oven i hatten hver måned, men er i øvrigt underlagt de almindelige regler for ledige i forbindelse med ledigheden, herunder møder med både A-kasse og Jobnet.dk.

Det er de ekstra kroner og ører hver måned, der kan gøre forskellen mellem at skulle vende hver en 25-øre eller at kunne holde skindet på næse, indtil du kommer i arbejde igen.

Den anden sikring er en fuldtidssikring, som ikke kræver, at du samtidig er medlem af en A-kasse. Her kommer hele beløbet til udbetaling som følge af din sikring, og da det er en sikring, skal du ikke opfylde de krav, der normalt stilles til ledige.

Denne type af sikring kan du finde hos mange forsikringsselskaber, der gerne vil byde ind med sikring på dette område og dermed konkurrere med A-kasserne. De kan nemlig tilbyde en højere ydelse end dagpengene og en gulerod om, at du slipper for de lovkrav, der følger med, når du er på dagpenge.

Samtidig får du hjælp til din jobsøgning, så du bliver ikke efterladt uden hjælp med en lønsikring, der kan sikre din indtægt ved ledighed. For en lønsikring giver ikke den samme periode med sikkerhed, og du skal derfor klædes godt på, så du hurtigt kommer i arbejde igen.

Du får al den sparring, du kan ønske dig, men på dine egne præmisser, så du ikke behøver følge et tvungent forløb hos A-kassen. Det er der mange, der vil sætte pris på, hvor andre foretrækker A-kassens tilgang til ens fagområde.

Hvad dækker en lønsikring så?

En lønsikring dækker – som navnet antyder – hvis du bliver ledig. Ved nogle sikringer kræves det, at der er tale om uforskyldt ledighed – det vil sige de situationer, hvor du er blevet sagt op, eller hvor din arbejdsgiver har måttet dreje nøglen om. Andre lønsikringer dækker dig selv i den situation, hvor du selv har sagt dit arbejde op, og du dermed bliver arbejdsløs.

Præcis som med retten til dagpenge skal du have haft en aktiv forsikring, du har betalt til, i en længere periode samtidig med du har været på arbejdsmarkedet, før du er berettiget til at få udbetaling fra din lønsikring. Du optjener anciennitet ved dine betalinger, men selvom du skal være i beskæftigelse i hele perioden, så kan du sagtens skifte arbejdsplads, uden det kommer til at have indflydelse på denne anciennitet.

Der er også flere steder, hvor du kan tegne en lønsikring, hvor der er en selvrisiko. Det betyder på dette område, at du i en periode på op til 30 dage ikke kan få udbetalt lønsikring, hvorfor du skal indregne, at der vil være en periode, hvor du ikke vil have en indtægt, selvom du har tegnet en lønsikring. Da en lønsikring på samme måde som løn og dagpenge betales bagudrettet, så vil der ved en fuld dækning, hvor du ikke samtidig får dagpenge fra din A-kasse, gå op til 2 måneder, før der kommer penge ind på din konto.

Som med anciennitet i en A-kasse kan din anciennitet også overføres, hvis du skifter fra en lønsikring til en anden. Det kan jo være, du har fundet en bedre sikring, du hellere vil være omfattet af.

Alt efter hvor du har tegnet en lønsikring, og alt efter din anciennitet og alder, så vil det variere, hvor længe du kan være dækket af en lønsikring. Det kan desuden variere, alt efter hvor du har tegnet din lønsikring. Det er derfor ikke en sikring, der gør, at du nærmest ubegrænset kan læne dig tilbage uden at spekulere over at søge arbejde. Det er nemlig lige så vigtigt med en lønsikring som med dagpenge, at du aktivt søger arbejde og kommer tilbage på arbejdsmarkedet. Igen er formålet jo med en lønsikring, at en kortere periode med arbejdsløshed ikke skal tvinge dig fra hus og hjem.

Kun lønsikring og ikke A-kasse

Hvis du frygter arbejdsløshed, som mange andre også gør på det nuværende arbejdsmarked, og du samtidig frygter at skulle igennem et forløb med det offentlige ved eventuel ledighed, så er den fulde lønsikring uden medlemskab af en A-kasse en mulighed.

Her slipper du for alle de lovkrav, du er forpligtet til at overholde, når du er ledig, og som for mange kan være en udfordring. Som vi har nævnt ovenfor, så er lønsikring ikke en evighedsferie på nogen måde, og der er et tidsmæssigt loft alle steder for, hvor længe du kan modtage lønsikring i forbindelse med ledighed.

Derfor følger der coaching og vejledning med oveni, så du hurtigt kan komme i gang med at søge og få arbejde igen, så du kan klare dig selv med arbejde, der uanset hvad altid vil stille dig økonomisk bedre end både lønsikring og dagpenge nogensinde kan gøre for dig.

Om lønsikring er en månedlig udgift, du er interesseret i at betale til, er din helt egen afgørelse. Det er i hvert fald din mulighed for at vælge A-kassen helt fra og stadig få en sikring i tilfælde af arbejdsløshed. Og som nævnt er det fradragsberettiget.

Du skal dog huske på, at vælger du A-kassen fra, så skal du først gøre det, når du har haft din forsikring længe nok, ellers risikerer du at blive arbejdsløs, ikke være dækket af din lønsikring endnu og ikke kunne få dagpenge, da du har meldt dig ud af din A-kasse.

For lige meget hvad er det vigtigste overhovedet, at du har en dækning, skulle du miste dit arbejde, så du har råd til at betale alt fra husleje til mad, og om du vælger A-kasse, lønsikringen eller kombinationen af de to er derfor underordnet, så længe du tager stilling til dine muligheder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

!