Skal jeg vælge en tværfaglig a-kasse eller ej?

Når du står og skal vælge din A-kasse, så er der flere muligheder. Du kan vælge en af dem, som er tværfaglige, og som tager imod alle fag, eller du kan vælge en af dem, som er meget specifikke i hvilke medlemmer, de tager imod – der er fordele og ulemper ved begge valg. Det, som er vigtigst, er, at du finder den A-kasse, som passer dig bedst, og som vil være med til at varetage dine behov bedst. Der er visse fag, hvor det klart anbefales, at du vælger den A-kasse, som der er forbundet til dit erhverv. De ved, de er bedst til at varetage dine behov, og de samarbejder ofte også meget specifikt med en fagforening, som er meget specifik i kun at optage dem, som hører til dette fag, og de ved, at de er specialiserede.

Hvis du ved, de samarbejder med en speciel fagforening, som er den, du skal være medlem af, så kunne det være en fordel at blive medlem af den A-kasse. Det er noget, som er meget brugt af for eksempel skolelærere og pædagoger, og bestemt også af andre brancher, som helst ser deres medlemmer samlet under et fag.

Som udgangspunkt er der jo frihed til at vælge lige den A-kasse, som du har lyst til, men der kan være fordele ved en, som kender din branche. De vil være i stand til at give dig god hjælp med at finde en ny arbejdsgiver, hvis du skulle være så uheldig at ende udenfor arbejdsmarkedet, og de vil have et baggrundsnetværk, som er stort og vil med deres branchekendskab have mange muligheder, som de andre ikke har.

Vælger du en A-kasse, som er tværfaglig, så er det måske lettere at få dem i tale om at få kurser, som vil kunne øge dine kompetencer på arbejdsmarkedet. De er måske ikke branchefokuserede på at du skal arbejde indenfor et felt, men er mere villige til at se ud over de begrænsninger, som andre mere branchebestemte A-kasser måske har, når du skal tilbage på arbejdsmarkedet efter en kortere eller længere periode uden fast arbejde.

De tværfaglige A-kasser vil ofte være dem, hvor fagforeningen, der kan høre til, ikke deltager ved overenskomster, og det er med til at holde deres medlemspriser nede. Er du i en meget speciel branche, så er det dog ikke så tit, at de tværfaglige A-kasser har den store erfaring eller ekspertise, som der måske skal til for at hjælpe dig med at finde job indenfor den branche, hvis du skulle være så uheldig at ende udenfor arbejdsmarkedet.

Der er fordele og ulemper, lige meget hvad du vælger, men for dem, som er håndværkeruddannede, så er der ofte fordele ved at vælge en A-kasse, som kan give den ultimative støtte, kender til sikkerhedsregler og ved hvilke forhold, som gør sig gældende, når du arbejder på specifikke byggepladser eller på andre måder har brug for specifikke råd og vejledning.

Tværfaglig A-kasse

Når du vælger en tværfaglig A-kasse, vil du komme i stald med mange andre fag, idet der vil være en blanding af alle former for lønmodtagere og selvstændige. De vil ofte være billigere end de andre A-kasser, og der er lige nu 6 stykker i Danmark. Grunden til, at de kan være billigere og samtidig give de samme ydelser som alle andre, er, at der er mulighed for at optage mange flere som medlemmer end dem, som er meget mere specifikke med hvilke fag, de optager. De tværfaglige fagforeninger yder ikke nogle dårligere services end de andre, og der vil ikke være en lavere dagpengesats på trods af de lavere priser på medlemskab. Det beløb, som er bestemt, du kan få i dagpenge, er jo forudbestemt ved lov, og der er ikke nogen forskel for dig, om du er medlem af en billig eller en dyr A-kasse, så valget er dit. Den ydelse, som du ville kunne få i det tilfælde, hvor du ikke længere er til rådighed for arbejdsmarkedet, vil være den samme, lige meget hvad du vælger at gøre.

De tværfaglige A-kasser har også noget lettere ved at tiltrække medlemmer, og dem som er på jagt efter den billigste, som stadig vil give dig det mest elementære, så er det en tværfaglig A-kasse, du skal vælge.

Den tværfaglige A-kasse er perfekt til de studerende, som ved, at de efter endt uddannelse vil stå med et budget, som er meget trængt. Det vil ikke koste dem meget – i nogle A-kasser er det endda gratis under uddannelsen, og de vil stadig få den ydelse, som de er berettiget til, og de vil ikke komme til at lide nogen nød.

Det er en udgift, som kan virke som stor, men tænk på det som en, du får igen, hvis behovet opstår. Det er ikke håndører, som vi taler om, og der er mange, som ville ønske, at de havde meldt sig i en A-kasse, inden de kom til at stå i en situation, hvor de desperat har brug for penge til at få hverdagen til at hænge sammen. For det er ikke let at komme igennem hverdagen, når du skal vende hver eneste 25-øre konstant, og der dårligt nok er råd til de faste udgifter, og du samtidig også gerne vil give dine børn en is eller med drengene til koncert.

Er du allerede i arbejde, kan du frit skifte til en tværfaglig A-kasse, uden du mister din anciennitet, så du vil have den samme beskyttelse og de samme muligheder, skulle du en dag blive ledig og have brug for dem.

Du skal ikke tro, at bare fordi de er billigere, så kan de ikke tilbyde det samme, som en faglig A-kasse. Som nævnt er ydelsen den samme, og det gælder også for alle de services, de tilbyder dig som medlem. Årsagen er, at de ikke er knyttet til et fagforbund, der er medlem af centralorganisationen, og det holder din medlemspris nede.

Den faglige A-kasse

Den faglige A-kasse er fagspecifik. Der er kun medlemmer, der arbejder indenfor den samme branche eller det samme område, og denne type af A-kasser er tæt knyttet til de fagspecifikke fagforeninger, der deltager ved overenskomstforhandlinger.

Med denne type af A-kasser får du et rigtig godt branchekendskab, og dermed en fagforening der mere specifikt kan hjælpe dig med din fremadrettede jobsøgning, og det er også her, du kan få vejledning og kurser, der passer til din uddannelsesmæssige baggrund og til dit erhverv.

Men prisen er højere, da det er en politisk A-kasse, og det er den politiske del og tilknytningen til en fagforening, du er med til at betale for, når du betaler dit kontingent hver måned. Det, du får til gengæld, er en viden om, at din A-kasse i samarbejde med fagforeningen er med til at sikre dig dine gode rettigheder på arbejdsmarkedet, og det koster.

Hvorfor de tværfaglige A-kasser er så populære?

For det første er det helt sikkert prisen. Det første, du vil se hos en tværfaglig A-kasse, er nemlig, hvor billig den er sammenlignet med en traditionel A-kasse, og det kan tiltrække rigtig mange mennesker. Den ydelse, du kan få fra din A-kasse, er nemlig den helt samme, lige meget om du er i en tværfaglig A-kasse eller i en traditionel. Den lave pris vil lokke rigtig mange til, for der er penge at spare hver måned, især når du ved, at du får den samme ydelse, som hos en anden A-kasse.

Der er dog også dem, der vælger en tværfaglig A-kasse, fordi den ikke er politisk. På den baggrund er de tværfaglige A-kasser også kendt som gule A-kasser, ligesom der er gule fagforeninger. De tværfaglige A-kasser kan sagtens have en tilknytning til en specifik fagforening, men det vil være en tværfaglig fagforening. Det betyder, at du ikke får den politiske kobling, hvis du vælger en tværfaglig A-kasse, og det er der rigtig mange, der godt kan lide.

Som nævnt ovenfor, så kan en tværfaglig A-kasse også være mere indstillet på at hjælpe dig med en uddannelse, der rækker ud over dit arbejdsområde. De er tværfaglige, og de kan derfor have en større forståelse for, hvad der kan være et smart karriereskridt for dig.

Hvad tilbyder en tværfaglig A-kasse så ikke?

Som det er nævnt tidligere, så har de tværfaglige A-kasser ikke det samme branchekendskab, som en ordinær A-kasse. Hos den ordinære A-kasse ved de rigtig meget om dit felt, de kender arbejdsområdet lige så godt som dig hvis ikke bedre, og det betyder, at den vejledning, de kan give dig, når du er arbejdssøgende, bliver meget specifik. Det er en hjælp, der er værdsat af rigtig mange medlemmer, og du skal overveje, om det ikke også er en hjælp og vejledning, som du vil kunne få fordele af, hvis du en dag har brug for hjælp til at komme i arbejde igen.

Dette gælder, uanset hvilken uddannelse du har, hvis du er ufaglært, eller hvis du arbejder med et helt andet område, end det du oprindeligt uddannede dig til. Før i tiden var A-kasserne mindre, og de var endnu mere specifikke, end de er det i dag. Der har været mange fordele ved at samle dem i større A-kasser, og der er i dag også underafdelinger, så du får stadig råd og vejledning fra ansatte, der kender dit område ud og ind.

Ud over at du kan få fagspecifik vejledning, så er der også traditionelle A-kasser, der har lokale afdelinger. Du får altså ud over den faglige hjælp også vejledning, der passer bedre til det område af landet, du er bosiddende i. Du vil også få vejledning om arbejdsmarkedet og om uddannelse, herunder relevant efteruddannelse, der kan gøre dig bedre rustet til et kommende arbejde.

Det vigtigste er, at du vælger en A-kasse

Om du vælger en tværfaglig eller en traditionel A-kasse er egentlig underordnet. Vi anbefaler nemlig, at du sørger for, at du står i A-kasse, for bedre sikkerhed får du ikke, hvis du en dag skulle komme til at stå udenfor arbejdsmarkedet.

Dette indlæg kan give dig en idé om, hvad de forskellige typer af A-kasser kan tilbyde dig. Både det du får alle steder, nemlig den lovsikrede dagpengeret, og de forskellige andre services, du tilbydes som led i dit medlemskab.

Hvis du er i tvivl, så meld dig ind i en A-kasse, og viser det sig, at den ikke er noget for dig, fordi de ikke kunne tilbyde dig det, du reelt havde brug for, eller bare fordi du har fundet en anden A-kasse, der kan give dig bedre vilkår, så kan du altid frit skifte A-kasse. Hvis du vælger at skifte til en anden A-kasse, så kan du tage din anciennitet med dig, så du behøver ikke bekymre dig om, at du ikke får din sikkerhed og din ret til dagpenge med dig, når du skifter.

Alle A-kasser har et mål, og det er, at du kommer i arbejde igen, og det længe inden du ryger ud af dagpengesystemet. 2 år virker som lang tid, men det er det ikke, den dag du står i situationen. Desuden vil rigtig mange arbejdsgivere være mindre og mindre tilbøjelige til at ansætte dig, jo længere tid du har været ledig.

Derfor kan medlemskab i en A-kasse være en rigtig god idé, for her kan du få kurser, der opkvalificerer dig, viden om arbejdsmarkedet på dit fagområde og i dit lokalområde, du kan få hjælp til den perfekte jobansøgning og det gode CV, du kan få karrieresparring, og du kan få så meget mere oven i hatten.

Meld dig ind i tide, for kun på den måde kan du få adgang til alle de services, der er ved siden af retten til dagpenge. For en A-kasse er mere end dagpenge, sygedagpenge og barselsdagpenge – det er også din adgang til udvikling af dig, så du kommer til at kunne tilbyde arbejdsgiverne så meget mere, og derved bliver du attraktiv for arbejdsmarkedet. Det hele skal jo helst ende med, at du arbejder i stedet for at modtage ydelser fra din A-kasse.

Lige meget hvad mener vi, at det her er et af de allerværste steder, hvor du synes, du kan tillade dig at spare penge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

!